Šport

Kristjan Čeh z izjemnima 70,02 metra svetovni podprvak v metu diska!

Kristjan Čeh je na 19. svetovnem prvenstvu v Budimpešti v finalu meta diska s 70,02 metra, daljavo je dosegel v zadnji seriji, osvojil srebrno medaljo. Naslov prvaka, ki ga je osvojil lani v Eugenu v ZDA, mu je v zadnjem metu tekme odvzel Šved Daniel Stahl z 71,46 m in rekordom prvenstev.

Izjemno napeta tekma, ki se je odločila v zadnjem metu

Kristjan Čeh je bil pred finalno serijo drugi, potem je v predzadnjem metu tekmovanja prevzel vodstvo, a le za kratko. Takoj za njim je Daniel Stahl, olimpijski zmagovalec iz Tokia, ponovno in dokončno prišel na čelo. Čeh je bil drugi. Tretji je bil Litovec Mykolas Alekna, lanski evropski prvak in svetovni podprvak in lanski mladinski svetovni prvak, ki je vrgel 68,85 m.

Čeh je finale na stadionu atletskega madžarskega nacionalnega centra začel kot tretji po vrsti, namerili so mu 68,31 metra in je po prvi seriji prepričljivo vodil. Drugi je bil Avstralec Matthew Denny s 66,39 m, tretji Litovec Andrius Gudžius s 65,95 m. Slednji je drugič vrgel 66,16 m, nato je bil takoj za Litovcem Čeh drugič v krogu za izmet, disk je pristal na 69,27 m. Alekna je nato prišel na drugo mesto s 67,08 m, Stahl na tretje s 66,58 m.

Dva metra in šest centimetrov visoki Ptujčan je v tretji seriji disk znova zalučal blizu črte za 70 m, a je prestopil. Jamajčan Fedrick Dacers pa je s 66,72 prišel na tretje mesto. V četrti seriji je Čeha, ki je vrgel 67,89 m, za deset centimetrov prehitel Stahl (69,37 m) in prevzel vodstvo, vodilnima se je na tretjem mestu še bolj približal Alekna (68,85 m).

V peti seriji ni bilo sprememb na prvih treh mestih. Alekna je v šesti, zadnji seriji vrgel 68,07 m in to je pomenilo, da ima najmanj srebro v rokah Čeh. Šestič je vrgel 70,02 m in požel velik aplavz občinstva med katerim je bilo veliko slovenskih zastav. A nato se je Šved vrnil in z 71,46 m osvojil svoje drugo zlato na SP.

“Po takem finaliu sem zadovoljen s sredbrom”

“Po tako dramatičnem finalu sem zadovoljen s srebrom,” je dejal Čeh.

“To je moje tretje SP, imam drugo medaljo in sem na koncu tudi s srebrom zadovoljen. Vedel sem, da sem sposoben preseči 70 m, da sem dobro pripravljen. Prejšnje mete sem zgrešil, četudi je bilo 68, 69 m, bi lahko že prej disk letel dlje. Ko sem vrgel prek 70 m, sem si rekel, da je bil to dober met in da bom mogoče lahko zmagal. Vedel pa sem tudi, da je Stahl izjemen tekmovalec, da ima rad polne tribune in mu navijači dajo še dodatno energijo. Nisem pa si mislil, da bo njegov zadnji met letel tako daleč,” je finale strnil Kristjan Čeh.

“Upam, da mu bom naslednje leto v francoski prestolnici odvzel olimpijsko zlato,” se je v Budimpešti v pogovoru s slovenskimi novinarji ozrl še na največjo tekmo leta 2024.

“Potrudil sem se, kolikor sem se lahko. Prvič v zgodovini sta na SP dva v metu diska presegla 70 m. Dal sem vse od sebe in moram biti zadovoljen z drugim mestom. Bilo je napeto v finalu. Do zadnjega. Res nora tekma. In ni vsak dan mogoče osvojiti medaljo na SP.”

Kristjan Čeh je osebni in slovenski rekord, 71,86 metra, zmogel 16. junija letos v estonskem kraju Johvi, s tem je izenačen na četrtem mestu v zgodovini discipline. Čeh v tej sezoni ni zmagal trikrat, četrtič ni bil najvišje prav na SP.

Dramatično tudi na finalu teku na 100 metrov

Triindvajsetletna Američanka Sha’Carri Richardson je v finalu na 100 metrov tekla osebni rekord in s 10,65 sekunde presenetljivo osvojila zlato, ki so ga pričakovali v reprezentanci Jamajke.

Devetindvajsetletna Shericka Jackson in 36-letna legendarna Shelly-Ann Fraser-Pryce sta bili dolgo na čelu, v zadnjih dobrih desetih metrih pa je Richardson s silovitim pospeševanjem Jamajčanki prehitela. Jackson je bila srebrna z 10,72 Fraser-Pryce pa z 10,77 bronasta.

Richardson je dolgo čakala na objavo rezultatov, kot da ne more verjeti dejstvu, da je zmagala, preden se je začela veseliti svoje prve medalje na velikih tekmovanjih. Jackson, ki bo na 200 m branila naslov, je drugič v nizu na SP osvojila srebro.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button