Kultura

Dokumentarec o delih Van Gogha na Facebooku

130. obletnico smrti slovitega nizozemskega slikarja Vincenta van Gogha bodo obeležili z dokumentarcem na Facebooku

Ob 130. obletnici smrti slovitega nizozemskega slikarja Vincenta van Gogha se je portal Exhibition On Screen odločil, da bo na svoji Facebook strani brezplačno predvajal dokumentarec z naslovom Vincent van Gogh: A New Way of Seeing. Film bo ponudil vpogled v zakladnico Van Goghovega muzeja v Amsterdamu.

Kot še piše v najavi, bo gledalcem po dokumentarnem filmu, ki ga bodo začeli predvajati ob 19. uri, za vprašanja na voljo tudi izvršni producent filma Phil Grabsky, ki bo obenem tudi uvedel projekcijo.

Dokumentarec se osredotoča na dela znamenitega slikarja.

Film po pisanju portala Artdaily prikazuje Van Goghove mojstrovine, umetnikovo delo pa predstavlja vrsta priznanih kustosov in zgodovinarjev. Predstavljeno pa je tudi nekaj dognanj iz najnovejših raziskav.

Vincent van Gogh (1853-1890) se je rodil v Zundertu na Nizozemskem. Leta 1880 se je posvetil umetnosti, šest let pozneje pa odšel v Pariz, kjer je preučeval impresioniste. Leta 1888 se je naselil v Arlesu v Provansi v rumeni hiši, kamor je povabil tudi svojega prijatelja Gauguina.

Maja 1889 je bil sprejet v psihiatrično bolnišnico v Saint-Remyju v bližini Arlesa. Leto zatem se je preselil v Auvers-sur-Oise v bližini Pariza. Julija 1890 se je na pšeničnem polju ustrelil.

 

 STA
Vincent van Gogh / Public domain

Sorodni članki

Back to top button