GlasbaKulturaZabava

V Udarnik se je vrnil FAK

V Mariboru 2. Festival alternativne kulture.

V mariborski Kino Udarnik se je vrnil Festival alternativne kulture (FAK) s poudarkom na klubski glasbi. 9 dogodkov, 3 lokacije – FAK bo do prvega dne novega leta združeval svobodne in izzivalne ljubitelje alternativnih in umetniških oblik.

Na prvem festivalu je bilo po poročanju časnika Večer 2500 obiskovalcev. Letos si jih želijo še več, saj imajo še dogodka v klubih Wetrinsky in Rožmarin. V dvorano Udarnika jih lahko spravijo 550.

Dogajanje se je pričelo 21. decembra s fanti iz Courtyarda, ki v Mariboru že dlje časa ustvarjajo disco-house večere pod imenom Rolada. Tokrat se jim bo pridružil belgijski DJ Nachtklank.

Med nastopajočimi v prihodnjih dneh je širši javnosti najbolj znan Magnifico, veliko zanimanja je tudi za nastop mariborskega rap kolektiva Tekochee Kru, ki je že dlje časa razprodan. Vračajo se Matter, Magnetic Shift in HushHush, na silvestrovo pa bodo skrbeli za glasbo Tim Urbanya, Afekt in Glia.

Pobudnika festivala Miha Kager in Jan Jandl poudarjata, da imajo predvsem veliko poguma organizirati takšne dogodke. »FAK je obenem lani obudil močno željo po revitalizaciji mestnega kina, pa tega sploh nismo sami sprožili, nas pa veseli. Vsem bi bilo v interesu, da se nekaj iz Udarnika naredi, ker takšen, kot je … Skupaj bi lahko ustvarili ogromno,« sta povedala v nedavnem pogovoru za Večer.

Nekdanja kinodvorana Udarnik v središču Maribora je prazna od začetka leta 2016, ko je v njej prenehal izvajati program Zavod Udarnik. Omenjena ekipa je prostore leta 2010 na lastno pest obnovila in jih po več letih propadanja ponovno napolnila s kinematografskim programom in drugimi dogodki, a se ji načrti finančno niso izšli. Stroški najemnine in obratovanja dvorane so jih naposled pokopali, brez posluha so ostali tudi pri mariborski občini. Svoje programe so zdaj preselili na druge lokacije, predvsem v GT22 na Glavnem trgu.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGSTA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=660splet (vir)

 

Sorodni članki

Back to top button