KulskoKulturaTrendi

Zgodba za projektom Nekoga smet je drugemu lahko zaklad

Podatki kažejo, da povprečen Slovenec na leto zavrže okoli osemnajst kilogramov oblačil. V to statistiko so vključena tudi oblačila, ki niso nujno uničena ali v slabem stanju. Tako so se skupaj združile študentke filozofske fakultete, z željo po spremembi te problematike. Nastal je projekt Nekoga smet je drugemu lahko zaklad.

Projekt Nekoga smet je drugemu lahko zaklad se je odvijal šestega in sedmega maja na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru. Nastal je v okviru predmeta Aplikativna socialna psihologija, z željo, da se za družbo ustvari nekaj dobrega. Po dolgem razmisleku so študentke Špela Brezočnik, Katja Brvar, Pia Gričar, Urška Horvat in Nika Sajko našle popolno idejo.

Odločile so se, da bodo ustvarile dogodek izmenjave oblačil. Idejo so dobile na internetu, kjer so samo izmenjavo oblačil opazile pri drugih. Zdelo se jim je zanimivo. Nato so razmislile o tem, kako in kje bi to lahko izvedle same.

Tudi uporabljeno je kvalitetno

Vsi poznamo Second Hand trgovine, ki jih najdemo po celotni Sloveniji. Namenjene so ravno temu, da že nošena oblačila pridejo v ponovno uporabo. Poznajo jih tudi dekleta. Med pogovorom s Katjo Brvar sem spoznala, da ji je projekt spremenil pogled. »Sama sem bila proti temu, da greš v Second Hand trgovino in tam kupiš oblačila. Bilo mi je težko, da bi sama naredila kaj takega,« je povedala. Nato pa je dodala: »Pričela sem razmišljati, da to ni nič drugače, kakor če mi oblačilo preda teta ali sestrična.« S ponosom je povedala tudi, da se v prihodnosti vidi, da sama kdaj obišče takšno trgovino.

Dekleta so spoznala, da tudi mnogi drugi pogosto obiskujejo te trgovine. Zanimalo me je, kolikšen in kakšen je bil sam obisk projekta. »Občutek je zelo dober. Obiskovalci so zelo navdušeni in si želijo še več takšnih dogodkov. Vsem je to res všeč, tako da skoraj ne morem verjeti,« pravi Katja.

Našli smo lahko številne kose oblačil.

Zaklad najde vsak sam …

… če si to dovoli. Katja nam je zaupala, da prvi dan res ni bilo velikega obiska. A to se je to včeraj spremenilo. Svojega navdušenja preprosto ni mogla skrivati. »Prvi dan je prišlo le šest ljudi. Veliko je bilo sošolk in prijateljic,« je odgovorila. Nato je nastopil torek. »Prišlo je veliko ljudi, to pa nam je, seveda, zelo všeč. Ravno smo se pogovarjale, da je res dober filing,« je še dodala.

Kam so namenjena preostala oblačila?

Oblačila, ki niso bila izmenjana, bodo namenjena dobrodelnim organizacijam. »Oblačila bomo predale dobrodelnim organizacijam v mojem domačem kraju Šoštanj. Če tam ne bo povpraševanja, se ta preselijo v večjo bazo v Celje ali v Makedonijo. Gre za zelo lep sistem,« je opisala Katja.

Preostala oblačila bodo šla v dobrodelne namene.

Kaj smo našli na dogodku?

Pred nami so bile majice, obleke, hlače, trenirke … Preprosto povedano, prav vsak je lahko našel nekaj, kar mu je bilo všeč. Tudi sama sem domov odnesla obleko. Pomembno je, da se zavedamo, da second hand oblačila še vedno nosijo visoko kvaliteto. Včasih so ta tudi boljša, kakor tista, ki so kupljena v ‘navadni’ trgovini.

Vsekakor pa je najpomembnejše ravno to, da nismo le študenti tisti, ki smo od dogodka odnesli zaklad. Vsa ta oblačila bodo polepšala dan tudi mnogim, ki na sam dogodek niso mogli priti.

Iva KNEZ
Iva KNEZ

Iva Knez

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button