KulskoŽivljenjski slog

Kako lahko oblačila vplivajo na naše počutje?

Se ti zdi, da se v nekaterih oblačilih počutiš boljše, bolj samozavestno, bolj produktivno? V ozadju gre za pravo modno psihologijo, ki vse to pojasnjuje.

Modna psihologija

Ko so naša oblačila videti dobro, se dobro počutimo. Če pa pokukamo še malo v modno psihologijo, nam tudi ta lahko pomaga izbrati prava oblačila. Ne glede na to, ali se želimo počutiti polni energije, samozavestni, privlačni, umirjeni ali pa samo srečnejši, nam lahko pravi kos oblačila da malo dodatne spodbude.

Oblačila so ena najosnovnejših oblik osebnega izražanja in eden prvih načinov, kako svojo osebnost posredujemo drugim. Nekaj o nas pove vse od prileganja, sloga in barve. Na drugi strani pa vsak kos prispeva k temu, kako se počutimo v svojih oblačilih.

oblačila, moda, modna psihologija, počutje
V ozadju izbire oblačil se lahko skriva prava modna psihologija.

Zaradi oblačil bolj samozavestni?

Seveda! Raziskave so pokazale, da so se ženske, ki so nosile ‘posebno’ spodnje perilo, počutile samozavestnejše in privlačnejše. Po besedah raziskovalcev je bila zvijača izbire spodnjega perila na podlagi osebnega okusa, ne pa nakup na podlagi splošnega ideala o tem, kaj se bo drugim zdelo privlačno.

Lahko pomagajo, da se počutimo mirnejše

Vonj je eden najbolj podcenjenih vidikov modne psihologije. To, kako naša oblačila dišijo, lahko odigra veliko vlogo pri tem, kako se počutimo, ko jih nosimo.

Mnogi ljudje oblečejo partnerjevo srajco ali spijo na partnerjevi strani postelje, ko je partner odsoten, vendar se morda ne zavedajo, zakaj se tako vedejo. Ugotovitve kažejo, da je lahko partnerjev vonj tudi brez njegove fizične prisotnosti močno orodje za zmanjšanje stresa.

Lahko pomagajo, da se počutimo manj depresivne

Ljudje, ki se počutijo žalostni ali depresivni, se po navadi oblečejo bolj ležerno, nosijo široke kose, trenirke ali ponošene kavbojke. Če nosimo obleko, ki se nam slabo prilega, je nelaskava ali umazana, se lahko počutimo fizično slabo. Zato je dobro, da za vsakodnevno boljše počutje oblečemo čista in prilegajoča se oblačila.

oblačila, moda, modna psihologija, počutje
Oblačila lahko vplivajo tudi na naše čustveno dojemanje.

Lahko pomagajo pri navdihu in ustvarjalnosti

Če se ti kdaj zgodi, da lahko delaš od doma in se odločiš, da boš dan preživel v pižami ali trenirki, boš zagotovo manj produktiven, kot če se vseeno urediš. Oblačila lahko namreč vplivajo tudi na našo delavnost in produktivnost. 

Raziskovalci namreč ugotavljajo, da so ljudje, ki so oblečeni v poslovno-formalna oblačila, hitreje razmišljali in imeli več kreativnih idej.

Lahko nas motivirajo za vadbo

Želiš telovaditi, vendar ne najdeš dovolj motivacije? Tudi če boš športna oblačila najprej oblekel samo za vsakodnevne opravke, te bo to morda motiviralo tudi za dejansko vadbo. Gre namreč za simbolni pomen, ki ga povezujemo z določenim kosom oblačila

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button