KulskoPotovanjeŽivljenjski slog

Spakiraš vedno preveč?

Nekateri se pakiranja lotijo z veseljem, drugi z izrazitim odporom

Če gre za enotedensko potovanje, resnično ne potrebuješ s seboj materiala za pol letno odsotnost od doma. Imaš tudi ti to težavo, da vedno želiš v majhen kovček spraviti celo omaro, za vsak slučaj?

Ljudje se baje delimo na tiste, ki spakiramo resnično minimalno, ker ne potrebujemo veliko in tudi k pakiranju pristopimo iz realnega vidika in na tiste, ki vzamejo deset majic, hlač in tudi higienskih potrebščin več, kar tako, za vsak slučaj, ker se nikoli ne ve, kajne? Kakšni so torej nasveti, da bomo k pakiranju naslednjič pristopili bolj racionalno, brez, da bi nas popadel strah, kaj pa, če nam na poti kaj zmanjka?

1.    Izbira kovčka ali potovalke

Morda je videti precej očitno, vendar skoraj vsi radi izbiramo lične potovalke in lepe kovčke, ker preprosto damo veliko na videz. Vendar naj ne bo to edino, kar bo odtehtalo pri izbiri. Pri izbiri kovčka moramo, posebej zaradi letala, gledati na obliko, globino ter višino, kljub temu pa so razlike med kovčki, čeprav enakih mer, precej očitne. Najbolj priročna pa je še vedno potovalka iz blaga ali usnja, za katero ljudje menijo, da lahko vanjo spravijo veliko več kot v kovček, ki že sam po sebi vzame veliko prostora. Loti se nakupa potovalke ali kovčka premišljeno.

2.    Izogibaj se dodatnim torbicam

Kozmetiko in higienske pripomočke raje zloži v namenske vrečke, prav tako čevlje in dodatne stvari, saj torbice zavzemajo ogromno prostora.

3.    Manjše pakiranje kozmetike, vse na kupu

Izogibaj se velikim embalažam šamponov in gelov, izogibaj se tudi tega, da bi ti prišlo na misel, da morda potrebuješ s seboj vseh deset izdelkov za nego las, ki jih uporabljaš doma. Manjša potovalna pakiranja vseh higienskih zadev se najdejo v vsaki bolje založeni trgovini, možnost izbire pa je resnično ogromna.

4.    Princip nujnosti

Verjetno najbolj pomembna točka, ki smo jo že nekako uspeli zajeti. Če potuješ za en teden, dan ali dva gor, resnično ne potrebuješ s seboj pet parov čevljev – vzemi enega in dodatnega za rezervo. Enako je z oblačili – dvajset majic in modnih kosov oblek ti v najboljšem primeru pride prav le, če odhajaš na modno revijo. Vzemi potrebno in vse ostalo pusti doma.

5.    Planiraj oblačila že v naprej

Če si ena ali eden od tistih, ki ima težave pri odločanju, katera oblačila vzeti s seboj na potovanje in končaš pri tem, da na koncu vzameš celo omaro, poskusi s planiranjem vnaprej. Poglej si, kakšno vreme je napovedano – morda resnično ne boš potreboval s seboj treh plaščev, ki ti v glavi odmevajo. Morda, le morda, ne boš potrebovali deset kosov kopalk, ampak bodo dvojne ali trojne popolnoma zadostovale. Skombiniraj tudi outfite, hlače z majicami, obleke in tako dalje. Ljudje smo si v principu zelo podobni, vsi imamo tiste najljubše kose svoje garderobe in tudi na dopustu ni nič drugače in končamo pri tem, da na koncu nosimo tisti najljubši del. Le nujno torej.

6.    Zrolaj oblačila

Osebno mi je bilo pakiranje vedno zabavno in ne nekaj, kar je bilo pač treba narediti. Vedno si uro, maksimalno dve, pred potovanjem vzamem čas in preprosto resnično vzamem tisto, kar je nujno, pa še vseeno na koncu pristanem pri tem, da ne glede na letni čas nosim tisto, kar mi je najljubše. Me je pa še vseeno presenetilo, ko sem prebrala, da lahko dobimo še več prostora, če oblačil ne zlagamo po običajnem principu, ampak jih zrolamo in s tem pridobimo še več prostora. S tem pridobiš prostor, morda za čevlje, morda za nekaj dodatnih knjig, preprosto za karkoli, kar ti je ljubo.

Za na konec lahko ponudimo še nasvet tistih, ki so se podali na potovanje po svetu za daljši čas, obdobje pol leta ali enega leta. Ljudje so dejali, da kljub daljši odsotnosti od doma, še vseeno vzamejo minimalno količino oblačil, higienskih pripomočkov in dodatkov, da je prenašanje kar se da lažje in lahkotno. Tudi za daljše obdobje vzamejo kar se da malo oblačil, največ za obdobje dveh tednov in nato oblačila, kjerkoli že so, operejo. Za šampon, milo in ostale higienske pripomočke vemo, da se dobijo skoraj po vsem svetu, zato resnično ni razloga, da s seboj jemljemo tri litre šampona.

 

In za na konec, v svet se podaš zaradi občutka svobode, neodvisnosti in novih izkušenj. Ne dovoli si, da ti dodatni plašč in deset parov čevljev oteži potovanje. Loti se stvari s kančkom racionalnosti, ker na koncu potrebuješ le svojo zdravo pamet.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / NRA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)
https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGVon Malegowski

Sorodni članki

Back to top button