Življenjski slog

Odnos žensk do seksa in pogostost spolnega odnosa

Nova raziskava je ugotovila, da je pri pogostosti spolnega odnosa najbolj pomemben odnos žensk do priložnostnega seksa. Zanimivo je predvsem, da medtem odnos moških do priložnostnega seksa nima nobenega vpliva na pogostost spolnih odnosov.

Na Norveškem je bila pred kratkim izvedena raziskava, ki je ugotavljala, kako na pogostost spolnih odnosov vplivajo dolžina ljubezenskega razmerja, kakovost razmerja in odnos osebe do seksa – tako imenovana socioseksualna orientiranost. To je pojem, ki označuje pripravljenost, da se posameznik vključi v spolno aktivnost zunaj resnega odnosa.

Posamezniki z bolj omejeno socioseksualno orientiranostjo so manj pripravljeni sodelovati v priložnostnem seksu oz. hookupih. Pred spolnim odnosom se želijo z osebo čustveno povezati. Posamezniki, ki pa imajo bolj neomejeno socioseksualno orientiranost, imajo raje priložnostni seks in so bolj zadovoljni kadar se užitkom predajajo brez čustvene povezave.

Dlje, kot sta osebi v razmerju, manj seksata

Študija je bila izvedena na 92 heteroseksualnih parih, starih od 19 do 30 let. V povprečju je imel vsak par od 2 do 3 spolne odnose na teden. Pri skoraj vsakem paru se je pokazalo, da se je pogostost spolnega odnosa zmanjšala z dolžino razmerja. To pomeni, da so na začetku razmerja seksali večkrat, s časom pa vedno manj.

Ko so pari ocenjevali strast, je bila ta občutno višja pri parih, ki so imeli spolne odnose bolj redno. Takrat so sodelujoči tudi ocenili, da je strast bolj pomembna od zaupanja, sreče, ljubezni … Višja strast je torej indikator pogostosti spolnega odnosa.

odnos do seksa, raziskava, strast, socioseksualna orientiranost, pogostost spolnega odnosa
Normalno je, da se spolno življenje para čez nekaj časa umiri.

Če imajo ženske dober odnos do priložnostnega seksa, par bolj redno občuje

Čeprav je bila raziskava izvedena na parih, ki so v resnem razmerju, je ključen faktor odnos žensk do priložnostnega seksa oz. njihova socioseksualna orientiranost. Ker gre za odnos do spolnih odnosov izven resnih razmerij, bi si mislili, da za kakovost razmerja ni pomembna. Prav nasprotno – je pokazatelj splošnega odnosa, ki ga imamo do seksa in od njega je odvisno, kako pogosto par skoči med rjuhe.

Raziskava je pokazala, da pa odnos moških do priložnostnega seksa nima nobenega vpliva na pogostost spolnega odnosa. To pomeni, da je pomembna samo socioseksualna orientiranost žensk. Ugotovitve najverjetneje potrjujejo, da si moški bolj želijo spolnih odnosov kot ženske.

Potrebno je še poudariti, da je bila študija izvedena samo na Norveškem, zato morda ne drži za celotno populacijo.

 

 DOSTOP.si / MK
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button