Življenjski slog

Strokovnjaki so ugotovili: to naj bi bil najbolj stresen del dneva

V naših življenjih je lahko vsak dan stresen in vsak dan lahko predstavlja nov izziv. Strokovnjaki pa so se posvetovali in ugotovili, kateri del dneva je najbolj stresen.

Če si se že srečal z jutranjim stresom, ne boš presenečen, da je to najbolj stresen del dneva.

Jutranji blues

Na začetku dneva nikoli ni dovolj časa, da bi vse opravili, zato lahko jutranji stres povzroči posebno vrsto tesnobe. V naši družbi, ki sloni na hitrem tempu, se pogosto zdi, da je stres stalnica. Če se tvoja tesnoba ob začetku dneva zaradi jutranjega stresa poveča, verjetno kimaš ob ugotovitvah strokovnjakov. Ti se namreč uradno strinjajo, da je jutro najbolj stresen del dneva.

Jutro je najbolj stresen del dneva. (vir)

Kdaj točno pa se stres prične?

Londonska študija je pokazala, da je v anketi, v kateri je sodelovalo 2 tisoč odraslih, najbolj stresna ura 7:23 zjutraj. Kot si morda uganil, je to posledica stalnih jutranjih stresnih dejavnikov. Vendar pa je pri najbolj stresnem delu dneva opaziti rahla nihanja glede na spol. Ženske običajno naletijo na prvo oviro dneva nekoliko prej kot moški, in sicer ob 7:50. Pri moških se prvi stresni dogodek začne šele skoraj uro pozneje, ob 8:43.

Pri ženskah se stres prične že ob 7:50, medtem ko se pri moških prvi stresni dogodek začne šele ob 8:43. (vir)

Zakaj pa je ravno to najbolj stresen del dneva?

Zjutraj je treba postoriti ogromno stvari in časa za to ni veliko. Razumljivo je, zakaj je 7:23 zjutraj najbolj stresen čas, če te skrbi promet na poti v službo ali na faks, ali pa se pripravljaš na vse, kar te ta dan čaka.

Vendar to niso edini jutranji stresni dejavniki, s katerimi se spopadajo odrasli. Še ena stalna težava, zaradi katere je jutro lahko najbolj stresno obdobje dneva, je zloraba tipke za dremež in pozno bujenje. Med večjimi jutranjimi stresnimi dejavniki so tudi madež na oblačilih, nenamerno razbit predmet, zažigana hrana in težave pri iskanju parkirnega mesta.

Število stresnih dejavnikov, ki se začnejo že navsezgodaj zjutraj, vpliva na naše počutje čez cel dan. (vir)

DOSTOP.si / MB
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button