Življenjski slog

Ja, kontaktirati bi moral prijatelja, o katerem razmišljaš

Vsi smo se že znašli na točki, ko postane življenje prenatrpano, zato je vedno težje usklajevati urnike s prijatelji. In povezovanje z njimi postane težje kot kdaj koli prej. Pri nekaterih prijateljstvih pa z izgubo stika nismo zadovoljni in se želimo ponovno povezati.

A vedno več časa kot mineva, manj smiselno se nam zdi ponovno obujanje stikov. Nedavna raziskava, objavljena v Journal of Personality and Social Psychology, pravi, da je čas za to obujanje stikov zdaj povsem primeren. Raziskovalci so namreč odkrili številne pozitivne odzive, ko so se ljudje ponovno obrnili na svoje prijatelje in stare znance. Še posebej, ko ti niso bili prepričani, kakšen bo odziv druge strani.

Raziskava se je ukvarjala s vprašanjem, če ljudje dobro razumejo, kako zelo ostali v njihovem družbenem krogu cenijo, da se je na njih nekdo spomnil. Da bi odgovorili na to vprašanje, so raziskovalci izvedli 13 poskusov z več kot 5900 udeleženci. V poskusih so raziskovalci izmerili, koliko ljudi ocenjuje, da bi njihovi prijatelji ali znanci cenili ponovno navezovanje stika, v primerjavi s tem, koliko so to dejansko cenili tisti na drugem koncu. Preučevali so tudi različne oblike komunikacije – telefonske klice, sporočila, e-pošto, zapiske ali celo majhna darila – in njihov vpliv na situacije.

prijatelji
Ljudje smo družabna bitja in uživamo v povezovanju z drugimi (vir).

In rezultati so bili zgovorni

V nizu poskusov so strokovnjaki odkrili podoben trend. Tisti, ki so obujali stike, so močno podcenjevali, kakšen bo odziv njihovih prijateljev na to obujanje stikov. Še več – manj kot je bil ponoven stik pričakovan, bolj ga je prijatelj ali znanec cenil.

Pravzaprav je bilo to, zaradi česar so bili ti trenutki obujanja stikov tako odmevni, predvsem trud, ki so ga ljudje ob tem pokazali – ne glede na obliko komunikacije. Četudi se nam takšni majhni trenutki kdaj zdijo nepomembni, je vsak prezrt trenutek zamujena priložnost za povezovanje in ustvarjanje pozitivnih čustvenih občutkov.

prijatelji
Zaradi negotovosti se ljudje prevečkrat odpovemo človeškim stikom (vir).

To je jasno – ljudje naš trud cenijo bolj, kot bi si mislili

Znatno podcenjevanje odziva drugih so raziskovalci pripisali temu, kako pogosto ljudje podcenjujemo odzive drugih na naša dejanja. Pa tudi dejstvu, da nas imajo drugi veliko raje, kot si običajno mislimo.

Če potegnemo črto, nam ugotovitve povedo, da so naša prijateljstva pomembna in da smo bolj všečni in dobro sprejeti, kot si mislimo. Če je v tvojih mislih nekdo, za katerega misliš, da te je že davno pozabil, je to tvoja priložnost. Poskusi ponovno prebuditi stik in se prepričaj v resničnost rezultatov raziskave. Saj veš – znanost ne laže.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button