Življenjski slog

Osrednjih pet jezikov ljubezni in vse, kar moraš vedeti o njih

Dr. Gary Chapman je leta 1992 oblikoval pet jezikov ljubezni in z njimi pojasnil bistvene načine, kako ljudje izražamo in sprejemamo ljubezen. Preveri, kateri jeziki ljubezni obstajajo in izpolni uradni kviz dr. Chapmana, da ugotoviš, kateri izmed jezikov je tvoj.

Na povezavi lahko najdeš uradni kviz dr. Chapmana, s katerim ugotoviš, kateri jezik ljubezni ti je najbolj pisan na kožo. Nato pa seveda še preveri kratko razlago velike peterice: pet jezikov ljubezni.

1 Kakovosten skupno preživet čas

Kakovostno preživet čas pomeni preživljanje časa z nekom in uživanje v skupnih aktivnostih. Ljudje, ki hrepenijo po kakovostno preživetem času z bližnjimi, se želijo z njimi na ta način povezovati in poglabljati medsebojni odnos.

Če je to tvoj osrednji jezik ljubezni, obstaja velika verjetnost, da ti površinska komunikacija z ljubljenimi ni dovolj. Pošiljanje sporočil ali kratki klici nikakor ne morejo nadomestiti skupno preživetega časa v živo.

jeziki ljubezni, ljubezen, dr. Gary Chapman, odnos, jezik ljubezni, dotik, čas, darila
Ljudje, ki najbolj cenijo kakovosten čas preživet skupaj, niso srečni, če niso v bližini svojih ljubljenih oseb.

2 Fizični dotik

Fizični dotiki so orodje za izkazovanje ljubezni, ko to počnemo z objemanjem, crkljanjem, intimnostjo ali celo preprostimi gestami, kot je stisk roke. Ljudje, ki potrebujejo fizični dotik, si želijo točno tega – fizičnih dotikov. Tako na samem kot v javnosti. Zelo pomembno jim je jasno izkazovanje ljubezni skozi dotike.

Če je tvoj osrednji jezik ljubezni fizični dotik, se ob fizični oddaljenosti od bližnjih počutiš izgubljeno in osamljeno. Nenehno hrepeniš po tem, da bi bil blizu ljudi, ki jih imaš rad, in jim jasno izkazoval svojo ljubezen.

3 Darila

Ljubezenski jezik daril ne zahteva nujno dajanja velikih in dragih daril. Gre za princip obdarovanja, ki je znak ljubezni darovalca prejemniku.

Če je to tvoj jezik ljubezni, potrebuješ darila, da brez dvoma občutiš, da je v to nekdo vložil svoj čas in/ali denar. Pred prazniki si ves na trnih, saj komaj čakaš, da vidiš s čim te bodo presenetili tokrat.

jeziki ljubezni, ljubezen, dr. Gary Chapman, odnos, jezik ljubezni, dotik, čas, darila
Če si v zvezi z nekom, ki govori ljubezenski jezik daril, je obdarovanje zmeraj velika preizkušnja.

4 Opravljanje uslug

Gre za dejanja, ko iz ljubezni do nekoga zanje opravljamo usluge. Pod to spada praktično karkoli, v osnovi pa gre za izkazovanje ljubezni. Ljudje, ki govorite jezik opravljanja uslug, boste za usluge mnogokrat prosili, četudi bi opravilo ali nalogo opravili sami. Gre za to, da želite skozi usluge dobiti potrditev ljubezni.

5 Besede potrditve

Besede potrditve so verbalni namigi, s katerimi drugim izražamo, kako zelo jih imamo radi in koliko nam pomenijo. To so lahko komplimenti ali zagotovila, ki potrjujejo notranjo ljubezen.

Ljudje, ki potrebujete besede potrditve, morate jasno in glasno slišati, da vas ima nekdo rad. Radi tudi slišite vse o tem, kar druga oseba razmišlja.

Jezikov ljubezni pa je v resnici nešteto …

Običajno ima vsak izmed nas en glavni in en sekundarni jezik ljubezni. To, da vemo, kateri so naši, pa je pomembno predvsem zato, ker nam lahko pomaga pri odkrivanju, kaj v resnici potrebujemo in iščemo v medosebnih odnosih.

DOSTOP.si / SV
Pexels

Sorodni članki

Back to top button