Življenjski slog

Spogledovanje ali flirtanje: psihologi pravijo, da to vedno deluje

Nekdo nam je simpatičen, pa preprosto ne vemo, kako pristopiti. Katere so najbolj univerzalne in učinkovite tehnike spogledovanja, podprte z izsledki psihologov?

Psihologi, avtorji nove študije Norveške univerze za znanost in tehnologijo, trdijo, da so odkrili najučinkovitejše tehnike spogledovanja za moške in ženske.

V okviru raziskave, objavljene v reviji Evolutionary Psychology, so preučevali heteroseksualne študente iz Združenih držav Amerike in Norveške. Prostovoljnim udeležencem so poslali vprašalnike, v katerih so jih prosili, da ocenijo, kako učinkovitih se jim zdi 40 različnih vrst spogledovanja. Te so ocenjevali na podlagi želene dolžine iskanega razmerja (kratkotrajna ali dolgoročna) ter glede na to, ali je spogledovanje vodil moški ali ženska.

Ob tem so raziskovalci preučevali tudi stopnje ekstrovertiranosti sodelujočih, njihovo starost, versko pripadnost, pripravljenost na razmerje in privlačnost na trgu zmenkov.

Najbolj učinkovita tehnika spogledovanja je odvisna od vašega spola in od tega, če je namen spogledovanja dolgoročna ali kratkoročna zveza.

  • Leif Edward Ottesen Kennair, profesor psihologije na Norveški univerzi za znanost in tehnologijo
spogledovanje, par
Najučinkovitejša tehnika za ženske, ki iščejo kratkotrajna razmerja, na primer zabavo za eno noč, ni bila pretirano presenetljiva.

Raziskovalci so ugotovili, da ljudje menijo, da so očitni fizični signali spolne dostopnosti najučinkovitejši pri ženskah, ki iščejo kratkotrajno razmerje. Prijateljski stiki, kot sta objem ali prijateljski poljub na lice, v situacijah z namenom izkazovanja privlačnosti in naklonjenosti ne zadostujejo. Zato je ženskam, ki si želijo hitre romance, bolj smiselno uporabiti znake, ki jasno izkazujejo spolno razpoložljivost. Recimo drgnjenje ob potencialne partnerje, približevanje in ostalo dotikanje.

Moški, ki iščejo kratkotrajne romance, pa se ne morejo zanesti na samo eno tehniko

Taktike, ki so bile kot najbolj učinkovite ocenjene pri ženskah, ki iščejo zabavo za eno noč, so bile izključno seksualne ali fizične. Nasprotno pa so bili moški v podobni situaciji ocenjeni kot bolj učinkovite, če so se poleg tega tudi smejali, kazali zanimanje za pogovor in dajali komplimente. Pri moških, ki iščejo kaj daljšega, pa najbolje deluje to, če izpadejo radodarni in pripravljeni na resno odgovornost.

spogledovanje, par
Moški so pri iskanju hitre zabave bolj učinkoviti, ko se smejijo, in ko nasmejijo žensko.

Kaj pa je najbolj univerzalna tehnika, ki je dosegla najboljše rezultate nasploh?

Učinkovita taktika za oba spola je smejanje ali hihitanje šalam druge osebe. Zelo zanimiv izsledek kaže, da se zdi predvsem ženskam zelo pomembno, da moške prepričajo v to, da se jim ti zdijo strašno smešni. Poleg kakršnegakoli smejanja pa se za najbolj učinkovito tehniko spogledovanja izkazuje tudi vzdrževanje očesnega stika.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button