Življenjski slog

Zakaj bi moral seksati čisto vsak dan? In to čisto zares, brez izjeme

Da ljudje preprosto uživamo v seksu, ni več nobena skrivnost. Poleg njegove osnovne razmnoževalne funkcije je seks seveda odličen način za zagotavljanje užitkov. Je pa tudi izjemno zdrav in (v pravi količini) krepi kakovost življenja. Preveri, kako.

Orgazem na dan odžene zdravnika stran

Ljudje, ki seksajo vsaj dvakrat na teden, so recimo bolj odporni proti virusom. Ne samo, da se z rednim seksom tako izognemo neprijetnim prehladom, dokazano je tudi, da ta znižuje raven raka prostate pri moških in izboljšuje delovanje sklepov. Med predigro in doživljanjem orgazma se med drugim sprošča hormon za mazanje sklepov, ki pomaga ohranjati sklepe prožne in zdrave.

Medtem redni seks ženskam prinaša krajše in manj boleče menstruacije, tudi nasploh pa se pri obeh spolih med seksom sproščajo kemikalije, ki skrbijo za naše dobro počutje in splošno zdravje.

orgazem, seks, ženska
Nekateri se sproščajo z dihanjem, nekateri pa s seksom. Nekateri pa z obojim.

Popolno hormonsko ravnovesje

Ljudje, ki se redno predajajo spolnosti, imajo nižji krvni tlak in občutno zmanjšano tveganje za srčni napad. In to zato, ker se s seksom uravnajo hormoni, med drugim estrogen in testosteron. Z nižjim krvnim tlakom in hormonsko harmonijo smo bolj sproščeni in se počutimo bolj v ravnovesju z okoljem, v katerem živimo.

Povprečen seks je bolj zabaven od vadbe na tekalni stezi

Večina ljudi že ve, da je vsakodnevna vadba pomemben del ohranjanja zdravja, tako duševnega kot fizičnega, toda ali si vedel, da lahko med seksom porabiš do pet kalorij na minuto?

seks, položaji, seks položaji
Seks je lahko veliko bolj zabaven od joge, položaji pa so mnogokrat precej podobni.

Morda ne zveni veliko, a dlje kot se ljubimo, več kalorij bomo pokurili. Zdravje (in partner) bosta hvaležna. Seks pa tudi dejansko šteje kot vadba, saj pospeši srčni utrip in običajno vključuje vsaj nekaj raztezalnih vaj.

Sladek seks za sladke sanje

Sodobni tempo nalaga vedno več stresa, proti njemu pa se lahko borimo tudi z rednim seksom. Med intimnostjo se namreč sproščajo tudi hormoni ljubezni, ki zmanjšujejo ravni tesnobe in višajo ravni samozavesti ter sreče. Po orgazmu pa se sprosti tudi spalni hormon prolaktin, ki poskrbi za boljše spanje.

Seks pa je seveda tudi ključni del odnosov – pari, ki seksajo več, so v osnovi bolj srečni in izpopolnjeni, tako v svojih odnosih kot tudi v splošnem življenju. Preživljanje današnjega večera zdaj ni več pod vprašajem.

DOSTOP.si / SV
Pexels, Pixabay

Sorodni članki

Back to top button