Življenjski slog

Koliko stane pivo po Evropi?

Katere pivovarne se splača obiskati v priljubljenih evropskih mestih in koliko boš odštel za vrček piva? Življenjski stroški študentov se najlažje merijo v najemnini, šolnini, hrani - in pivu. Da se boš lažje odločil, katero mesto obiskati naslednje, preveri koliko stane pivo po priljubljenih mestih stare celine!

Čeprav ob obisku tujih mest običajno velja, da se tvoji denarnici najbolj splača izogibati turističnim središčem in namesto tega odkriti pivnice in bare, priljubljene pri lokalnih prebivalcih, pa je spodnji nabor priljubljenih in unikatnih pivskih lokacij s kljub temu vredno obiskati.

Kiev: 0,60 evra (Pyvo, bud’ laska!)

S ‘Pyvo, bud’ laska’ in le dobre pol evra v žepu si lahko v ukrajinski prestolnici priskrbiš pol litra piva. Obiščeš lahko Lisopylko, priljubljeno pivovarno na obrobju mesta, ki je popolno mesto za sprostitev. V kolikor pa ti ukrajinsko vreme ne dovoljuje posedanja v objemu narave, se sprehodi do ene izmed številnih mestnih pivarn, kjer za pivo težko odšteješ kaj več kot dober evro.

Praga: 1,15 evra (Jedno pivo prosim!)

U Fleků je edina pivovarna v osrednjem delu stare celine, kjer pijačo neprekinjeno varijo že več kot 500 let. Ena najstarejših in najbolj znanih pivovarn v mestu, kjer teh ne manjka (pa tudi ne s pivom povezanih atrakcij, denimo spa centra z možnostjo kopanja v pivu), streže le eno vrsto piva – temni lager, zvarjen neposredno na lokaciji, ki ga ni mogoče dobiti nikjer drugje.

Lizbona: 1,5 evra (Uma imperial se faz favor!)

Odmor v temačni srednjeveški krčmi je lahko popoln oddih od vročega portugalskega sonca. V znani pivnici Trobadores se celo natakarji oblečeni srednjeveško, ne manjkajo pa niti sveče, lesene klopi in terracotta čaše – piješ pa lahko tudi iz vikinškega roga.

Varšava: 1,9 evra (Jedno piwo proszę!)

Čeprav na Poljskem, podobno kot na Češkem, ne manjka dobrih piv, pa eno najboljših selekcij ustvarili v baru Jabeerwocky, ki v osrčju mesta ponuja ogromno lokalnih in tujih kraft piv. In v kolikor ne boš vedel kaj izbrati, stene krasi priročen zemljevid, ki ti bo pomagal razumeti raznolik svet piva.

 

View this post on Instagram

 

For those who are lost. #beermap #craftbeer #pub #beerstyles

A post shared by Jabeerwocky Craft Beer (@jabeerwocky) on

Berlin: 3,35 evra (Ein Bier bitte!)

Čeprav Berlinu ne manjka unikatnih barov, pa eden izmed njih še posebej izstopa. V Der Berliner Republik vsak dan ob petih popoldan pozabijo na redne cene piva in jih začnejo regulirati po načelu povpraševanja in ponudbe –  ceno lahko spremljaš na ogromnem zaslonu, ki prikazuje naraščanje cen, podobno kot na borzi. Tako lahko plačaš le dober evro ali pa več kot deset evrov za kozarec piva. A ne skrbi, vsake toliko zazvoni zvonec, ki naznanja padec trga (in nižje cene za vse).

Bruselj: 3,65 evra (Une biere s’il vous plait!)

Ogromna stenska poslikava Kafke, po čemer je Café Kafka dobil svoje ime, je le ena izmed posebnosti tega bara. Ponujajo ogromno selekcijo piv, tudi najboljših belgijskih okusov, večino pa jih tudi točijo. Hkrati gre za enega tistih lokalov, ki ga zaznamujejo mednarodne stranke in domačna atmosfera.

Atene: 4 evre (Mía bíra parakaló!)

pivo, evropa, evropska mesta, pivom, Kiev, Berlin, Oslo, pivnice
Kam pa bo žeja naslednjič zanesla tebe?

Zakaj obiskati angleški bar sredi grške prestolnice? Ker v The Lazy Bulldog Pub najdeš prav toliko, če ne še več lokalnih pivcev, saj ga unikatna kombinacija angleške atmosfere in bogatega nabora grških piv iz okoliških mikropivovarn umešča med eno bolj priljubljenih pivskih lokacij v Atenah.

London: 5 evrov (A pint please!)

Prvo pivnico BrewDog sta odprla dva prijatelja pred le dobrim desetletjem, danes pa je ime razširjeno po celem svetu – v Londonu se nova pivnica odpre celo vsakih nekaj tednov, ena najbolj priljubljenih pa je tista v Sohu, ki ohranja tipično industrijsko podobo znamke.

Rim: 5 evrov (Una birra per favore!)

Če nekatere znane evropske bare zaznamuje njihova večstoletna tradicija, pa je ena boljših italijanskih pivnic stara le nekaj let. Za vrati z napisom Open Baladin se skriva celotna stena različnih steklenic piva, italijanskih in tujih, več kot 30 pa jih tudi točijo.

Paris: 6 evrov (Une bière, s’il te plaît!)

Ob misli na Pariz tvoje mislijo najverjetneje preplavijo podobe dobrega francoskega vina, a tudi pivo ni slaba izbira – obiščeš lahko bar Glass. Naj te neonski napis in disko krogle ne zavedejo, saj ne gre za klub, temveč za priljubljeno lokalno zbirališče, ki streže predvsem ameriška piva. Poskusi njihovo specialiteto, poimeniovano boilermaker, ki jo sestavljata šilce “kratkega”, takoj za njim pa kozarec piva.

Oslo: 8,5 evra (En øl, takk”!)

Café Laundromat je točno to, kar si predstavljaš ob njegovem imenu – kavarna, bar, restavracija … in pralnica! Unikaten koncept bara pa hkrati ponuja eno največjih selekcij piva, tudi norveškega, v celem Oslu.

Reykjavik: 8,9 evra (Einn bjór, takk!)

Če si za pivo prisiljen odšteti skoraj desetaka, poskrbi, da bo izkušnja vredna tvojega denarja – obišči Micro Bar, ki se je pred nekaj leti odprl kot prvi islandski bar, posvečen kraft pivu in danes ponuja mednaroden nabor piv, v katerem lahko uživaš med unikatnimi stenskimi poslikavami, zaradi katerih je pogosto označen za enega najboljših barov v islandski prestolnici.

 

 Dostop.si / KA pivo
 Unsplash

Klara Avsec

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button