BivanjeNovice

Novi udar bele cone: Kje bomo še lahko parkirali študentje?

Mestna občina Maribor je letos že večkrat razširila območje plačljivega parkiranja. Tokrat izgleda, da bomo najkrajšo potegnili študentje. Širitev bele cone se namreč obeta tudi na Koroški cesti, v študentskem kampusu Gosposvetska.

Mestna občina Maribor je sporočila, da se plačljivo parkiranje obeta na dodatnih lokacijah. Po zgolj nekaj tednih od prejšnje širitve, ki je med meščani dvignila precej prahu, se plačljivo parkiranje neusmiljeno širi po doslej še neplačljivih območjih.

S 1. januarjem se bela cona vzpostavlja v Lavričevi ulici, 8. januarja pa se bosta v belo odeli še Kamniška ulica in Koroška cesta. Se pravi območje študentskega kampusa. Kje bomo torej sploh še lahko parkirali študentje in v čem tiči razlog za širitev?

parkiranje, Koroška cesta, študentski kampus, študentje, parkirišča, bela cona, MOM
Kje bomo po novem letu še lahko parkirali študentje?

Odziv ŠOUM

Na napovedane spremembe se je že odzvala Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM). Na MOM in župana, Aleksandra Sašo Arsenoviča, so naslovili poziv, da na območju Fakultete za naravoslovje in matematiko, Pedagoške in Filozofske fakultete vendarle ohranijo brezplačna parkirna mesta.

David Bohar, predsednik ŠOUM je v svoji izjavi izpostavil, da je študentski čas za marsikaterega študenta obdobje finančnih izzivov, plačevanje parkirnin pa lahko predstavlja še dodatno finančno obremenitev. Navaja še, da brezplačna parkirišča spodbujajo dostopnost do izobraževanja, saj študentom omogočajo lažji in cenejši dostop do kampusa, sploh tistim, ki se v Maribor dnevno vozijo iz drugih krajev.

ŠOUM je k sodelovanju pri reševanju problematike pozvala tudi rektorja ter dekane vseh treh fakultet.

parkiranje, parkirišča, bela cona, MOM, študentski kampus, študentje, Koroška cesta
Parkirišča ob študentskem kampusu so ena redkih, ki so v mestu še neplačljiva.

In kaj na to porečejo študentje?

Še vedno pa so ob vseh spremembah in novih širitvah glavni akterji študentje, ki so si enotni, da si bodo plačljiva parkirišča v študentskem kampusu bolj težko privoščili.

“Parkirišč je v okolici študentskega kampusa premalo za študente vseh treh fakultet,” poudarjajo. “Veliko študentov sploh nima izbire, kako bomo dnevno prihajali na fakulteto. Veliko se nas do fakultete pripelje, nekateri so na parkiriščih študentskega kampusa puščali avtomobile tudi zato, ker stanujejo v tukajšnjih študentskih domovih,” pravijo.

Študentje Filozofske fakultete zgroženi dodajajo, da “obiskovanje fakultete naj študentov ne bi finančno obremenjevalo več kot je to potrebno, plačevanje vsakodnevne parkirnine ali letna dovolilnica, pa je prav nasprotno.” Žalostni pripomnijo, da se jim uvedba plačljivega parkiranja ob faksu zdi požrešna, sploh, ker študentje, statistično gledano, v Sloveniji spadajo v bolj ogroženo finančno skupino.

Razočarani študentje zaključijo: “V kakšnem kapitalističnem svetu živimo, da plačujemo del asfalta, medtem ko se izobražujemo za prihodnost?”

Kot rešitev predlagajo uvedbo brezplačnega parkirišča, namenjenega samo študentom.

Odziv Mestne občine Maribor

Na Mestno občino Maribor smo naslovili več vprašanj o spremembah parkirnega režima. Zanimalo nas je, kje vidijo alternativne možnosti za parkiranje študentov. Predvsem pa, kje tiči razlog za uvajanje sprememb prav v študentskem kampusu.

Odgovore, ki smo jih prejeli, smo objavili tukaj.

Na lokacijah, ki se bodo na novo odele v belo, bodo na voljo novi parkomati. Občina uporabnike poziva, da zaradi lažje in enostavnejše uporabe uporabljajo mobilno aplikacijo za plačevanje parkiranja EasyPark.
Nova parkirišča v belih conah v Mariboru naj bi bila plačljiva ob delavnikih med 8. in 19. uro.

Rebeka MIKŠA
Arhiv DOSTOP. si / Rebeka MIKŠA

Rebeka Mikša

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button