NovicePotovanje

ŠOUM poziva MO Maribor k ohranitvi brezplačnih parkirnih mest za študente

Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) je na Mestno občino Maribor in župana Aleksandra Sašo Arsenoviča naslovila poziv, da ohrani brezplačna parkirna mesta na območju fakultet v okolici študentskega naselja Gosposvetska. Po navedbah več medijev MOM namreč z novim letom uvaja plačljivo parkirno cono na Koroški cesti, kar študentom predstavlja veliko breme.

ŠOUM poziva Mestno občino Maribor, da tudi v novem letu ohrani brezplačna parkirna mesta v okolici Fakultete za naravoslovje in matematiko, Pedagoške in Filozofske fakultete. 

David Bohar, predsednik ŠOUM: »Razumemo, da so parkirišča omejen vir in da je potrebno najti ustrezno rešitev za njihovo uporabo, kljub temu pa bi želeli predlagati premislek o možnosti, da se tudi v prihodnje parkirišča v bližini kampusa ohranijo brezplačna. Študentski čas je za marsikaterega študenta obdobje finančnih izzivov in plačevanje parkirnine jim lahko predstavlja dodatno finančno obremenitev. Menimo, da brezplačna parkirišča spodbujajo dostopnost do izobraževanja, saj študentom omogočajo lažji in cenejši dostop do kampusa, predvsem tistim, ki se dnevno vozijo v Maribor iz drugih krajev. Verjamemo, da sodelovanje med vsemi akterji in študentsko populacijo lahko pripelje do ustreznih rešitev.«

MOM navaja, da bodo na voljo sicer ugodne dovolilnice, vendar je za pridobitev teh potrebno stalno prebivališče v Mariboru – česar pa študentje, ki se vozijo v Maribor in tisti, ki prebivajo v Študentskih domovih seveda nimajo. Na voljo so sicer tudi parkirna mesta v okolici UŠČ Leona Štuklja, vendar so ta že sedaj zelo zasedena.

ŠOUM naslavlja tudi predstavnike Univerze v Mariboru, tako rektorja, kakor dekane vseh treh fakultet, da se vključijo v reševanje omenjene problematike.

ŠOUM
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button