NoviceOkolje

Še uradno: najvišja temperatura v Evropi je 48,8 stopinj Celzija

Vremenska postaja na Siciliji je 11. avgusta 2021 zabeležila doslej najvišjo temperaturo na celinski Evropi, in sicer 48,8 stopinje Celzija, je danes sporočila Svetovna meteorološka organizacija (WMO). Prejšnji rekord, ki pa ga WMO ni neodvisno preverila, so izmerili leta 1977 na območju Aten, kjer se je živo srebro dvignilo do 48 stopinj Celzija.

Nov rekord je 11. avgusta 2021 izmerila vremenska postaja v Sirakuzah na jugovzhodu Sicilije. Mednarodna skupina strokovnjakov je meritev zdaj le še potrdila. “Možno oziroma celo verjetno je, da se bodo v prihodnosti v Evropi pojavili še večji ekstremi,” je ob tem opozorila WMO.

Konec novembra je WMO napovedala, da bo leto 2023 verjetno najbolj vroče leto v zgodovini meritev, kar se je kasneje uresničilo. Lani je namreč dvig temperature zemeljskega površja po podatkih službe EU za spremljanje podnebnih sprememb Copernicus (C3S) skoraj presegel kritično mejo 1,5 stopinje Celzija.

V Evropi je bilo lansko leto drugo najtoplejše v zgodovini, saj je bilo za 0,17 stopinje Celzija hladnejše od leta 2020. Sredi meseca je nato WMO napovedala, da bo letošnje leto morda še bolj vroče od lanskega. Po oceni agencije Združenih narodov se bodo namreč letos začeli kazati najmočnejši učinki segrevanja zaradi vremenskega pojava El Nino.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button