Šport

Toni Mulec reli Dakar zaključuje na vrhunskem 15. mestu

Američan Ricky Brabec je na vzdržljivostnem reliju Dakar že drugič zmagal v kategoriji motociklistov. Slovenec Toni Mulec je zadnjo etapo z začetkom in ciljem v Janbuju končal na 16. mestu, v skupnem seštevku motociklistov pa je reli končal kot 15. z zaostankom nekaj več kot treh ur.

Letošnji Dakar se je končal danes v Janbuju, potem ko so dirkači prevozili zadnjih 175 km hitrostne preizkušnje in 153 km dolgo povezovalno etapo. Veteran med vozniki Španec Carlos Sainz starejši, dirkač je tudi njegov sin Carlos Sainz mlajši, je že četrtič zmagal na Dakarju in pri 61 letih postal najstarejši zmagovalec te preizkušnje, ki je potekala po puščavskih brezpotjih Savdske Arabije.

Sainz, dvakratni svetovni prvak v reliju (1990, 1992), je imel skoraj zagotovljen uspeh, ko je njegov najbližji tekmec Sebastien Loeb v četrtkovi predzadnji etapi več kot eno uro obstal v puščavi. Loeb je tekmovanje končal na tretjem mestu, drugo mesto je osvojil Belgijec Guillaume de Mevius. Loeb je sicer dobil zadnjo etapo pred de Meviusem.

Med motociklisti slavil Američan Brabec

Zadnjo etapo med motociklisti je dobil Argentinec Kevin Benavides, kar pa ni vplivalo na razplet na vrhu. Med motoristi je zmagoviti Američan ohranil dobrih deset minut naskoka pred Rossom Branchem iz Bocvane. Francoz Adrien van Beveren je osvojil svoje prve zmagovalne stopničke v reliju in zasedel tretje mesto. Njegov zaostanek je znašal nekaj več kot 12 minut.

Brabec se je leta 2020 zapisal v zgodovino, ko je postal prvi Američan, ki je osvojil krono, vendar je bil prav tako navdušen nad ponovljenim dosežkom na tej zahtevni preizkušnji.

“Ko sem prečkal ciljno črto, me je zmrazilo,” je dejal. “Še vedno nimam besed, kako se počutim, razen da je bila vožnja gladka, ekipa je bila neresnična. Ne vem, kako smo sestavili tako popoln Dakar, nikoli nisem padel,” je bil navdušen Brabec.

Mulec: “Finiš je bil še tisočkrat bolj čustveno nabit kot lani”

Zadovoljni so tudi v taboru slovenskega dirkača Tonija Mulca, ki je s 15. mestom v absolutni kategoriji ter s petim v svojem razredu rally2 dosegel najboljšo uvrstitev na tem tekmovanju.

“Težko mi je ubesediti občutke, ki se mi porajajo ob prihodu v cilj. Danes je bil še en nor dan tega norega Dakarja. Na startu sem se lomil med občutki odgovornosti ter željo, da še kaj iztisnem iz sebe in dirkam na vse ali nič. A etapa je bila zelo hitra, dirkaška, zato na njej ni bilo več mogoče narediti razlike, le napako,” je po prihodu v cilj povedal Korošec.

“Ko sem na 105. km zapeljal na plažo, pa so mi popustile vse zavore. Začutil sem adrenalin cilja, dobil kurjo kožo. Sentinell mi je piskal, ker sem šel 160 km/h, kar je najvišja dovoljena hitrost. Trideset km pred koncem so se mi ulile solze, tako da sem še komaj videl pred sabo. Preplavljali so me mešani občutki: od zadovoljstva, olajšanja, do hude utrujenosti, veselja, ponosa. Močno upam, da sem ljudem nekaj povrnil, da so ponosni name,” je dejal slovenski dirkač.

“Ta finiš je bil zame povsem drugačen kot lanski, še tisočkrat bolj čustveno nabit, saj sem bil pred tremi meseci še preveč polomljen, da bi se mi Dakar zdel sploh dosegljiv,” je še dejal Mulec.

STA
Toni Mulec Facebook

Sorodni članki

Back to top button