Znanost

Nasa bi lahko prvi testni polet na Luno opravila že konec avgusta

Ameriška vesoljska agencija Nasa je sporočila, da bi lahko prvi testni polet v okviru programa Artemis opravili do 29. avgusta. Gre za program, v okviru katerega želijo na površje Zemljinega satelita znova poslali ljudi.

Artemis-1 je prva v nizu misij, s katerimi želijo Združene države Amerike vrniti ljudi na Luno, se tam trajno nastaniti in pridobljene izkušnje uporabiti pri potovanju na Mars, ki ga načrtujejo v začetku prihodnjega desetletja. V okviru misije, ki bo trajala od štiri do šest tednov, bosta raketa SLS (Space Launch System) in kapsula za živo posadko Orion obkrožili Luno, nato pa se vrnili domov hitreje kot vsa plovila doslej.

Prvi možni datumi za izstrelitev rakete na Luno so 29. avgust ter 2. in 5. september, je dejal predstavnik Nase Jim Free. Odločitev o možnih datumih so strokovnjaki sicer sprejeli po zaključnih preverjanjih v Kennedyjevem vesoljskem središču na Floridi.

“Naš prvi in glavni cilj je preizkusiti Orionov toplotni ščit,” je ob tem povedal vodja misije Mike Sarafin. Ko se bo kapsula vrnila z Lune, bo namreč potovala s hitrostjo 39.400 kilometrov na uro, temperature zunaj ščita pa bodo dosegale polovično temperaturo površja sonca. Drugi cilj je dokazati, da sta raketa in kapsula primerni za letenje in izvajanje potrebnih manevrov. Nasa bo po pristanku kapsule v morju to izvlekla na kopno in jo temeljito pregledala.

Vesoljska agencija v primeru uspeha prve misije načrtuje tudi misijo Artemis-2. Ta bo v lunino orbito poslala živo posadko, misija Artemis-3 pa bo namenjena ponovnemu pristanku žive posadke na površju Lune.

STAkrog
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button