Kultura

Akademska slikarka Nuša Smolič in njena razstava Metamorfoze

Nuša Smolič je v mesecu marcu odprla svojo novo enomesečno razstavo, tokrat v Galeriji Magistrat v Mestni občini Ptuj pod imenom Metamorfoze.

Razstava s pomenskim naslovom zaokroži sedmo poglavje v zaporedju samostojnih razstav, ki jih akademska slikarka Nuša Smolič izvaja kot del svojega projekta zadnja leta, kjer predstavitve potekajo v različnih krajih. Vsaka od razstav pa oblikuje tudi svoj unikaten koncept.

Razstava vabi obiskovalce na potovanje skozi čas in prostor, kjer se življenje prikazuje kot neprestano spreminjanje. Umetnica pa nam skozi pripoved portretov v različnih tehnikah podaja filozofsko sporočilo o naravi eksistence in nenehnih metamorfozah, ki jih doživljamo.

Vsak portret tako postane okno v dušo posameznika, kjer se prepletajo barve, oblike in teksture, ki simbolizirajo preteklost, sedanjost in prihodnost.

Vabijo nas k razmišljanju o naravi časa, eksistence in odnosu do transformacij.

Zato je skupno sporočilo razstave to, da je življenje neprekinjen proces sprememb, ki nas nenehno oblikujejo.

Nuša Smolič, otvoritev razstave, Metamorfoze, portreti
Nuša je razstavo Metamorfoze tokrat pripravila na Ptuju. Foto: Blaž Vrečko.

Otvoritev razstave

Nuša je že znana po organizaciji svojih posebnih otvoritvenih slovesnostih, ki jih združuje z umetniki različnih smeri. V ptujski zgodbi se je povezala z domačinko, akademsko flavtistko Janjo Turk. Njena glasba je bila plod improvizacijskega nastopa. Glasba je govorila zgodbo Nušinih barv na platnu. S tem je poudarila zgodbo, ki jo je Nuša predala skozi razstavo in občinstvo popeljala v prav posebno pomladno zgodbo.

Na otvoritvi je bilo mogoče slišati tudi likovno teoretsko podlago izpod rok umetnostne zgodovinarke Doroteje Kotnik, ki je Nušino delo opisala sledeče: “Ustvarila je svojevrsten likovni izraz, kjer gradi svoja dela na podlagi ekspresionistične tradicije.” Izpostavila je, da podobe s platen kar kričijo, naj jih opazimo in dodala, da se portretirančev izraz gradi predvsem z uporabo barv in ne z linijo, zato so podobe abstrahirane. Pravi, da nam Nuša s svojimi deli ponuja barvitost podob, ki so v nenehnem spreminjanju, s čimer želi gledalce spodbuditi k razmisleku. 

Nuša Smolič, razstava, Metamorfoze, slike, portreti
Otvoritev razstave je obogatila flavtistka Janja Turk. Foto: MO Ptuj.

Razmislek o lastni notranji metamorfozi

Razstava Metamorfoze torej poudarja, da smo vsi del neprestanega gibanja, ki zahteva zaupanje in notranji mir. Razstava tako postavlja izziv – ali bomo dovolili, da nas spremembe omejujejo in vznemirjajo, ali pa bomo sprejeli tok življenja z odprtim srcem.

Sprejemanje metamorfoz postane ključ do lepote in bogastva življenja v njegovi raznolikosti. Razstava spodbuja k osvobajanju od mentalnih omejitev in sprejemanju stalnega gibanja okoli nas.

Skozi umetniška dela nas umetnica vodi k razmisleku o lastni notranji metamorfozi ter poti k osebni rasti in modrosti.

Uredništvo DOSTOP.si
MO Ptuj, Blaž Vrečko

Sorodni članki

Back to top button