FotoIzobraževanjeKultura

Drinkologija poskrbela za kulturno praznovanje štajerskega novega leta

Martinov večer je bil popolna priložnost za kulturno pitje vina, ki se je po ljudskem izročilu ravno včeraj iz mošta spremenil v pravo žlahtno kapljico. Na Štuku je potekala Drinkologija, vodena degustacija vin iz vinske kleti Meranovo. Na njej so znanja in dobrega vina željni študenti poskusili pet vzorcev.

Slovenija ima dolgoletno, izjemno razvito tradicijo gojenja vinske trte in pitja vina. S kvaliteto produktov treh vinorodnih dežel (Podravje, Posavje in Primorska) se lahko primerjamo z marsikatero svetovno vinsko velesilo. Zagotovo pa smo blizu svetovnega vrha tudi po tem, koliko vina zaužijemo. V okviru Evropske unije smo po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije na tretjem mestu, saj povprečen Slovenec na leto popije 43 litrov vina.

Vino: kaj pijemo in kako piti

Dogodek Drinkologija: Kultura pitja in vodena degustacija je tokrat potekal četrtič, razprodan pa je bil že več dni pred dogodkom. Pomladni izvedbi, na kateri so se obiskovalci s pivovarno Lobik učili o craft pivu, je sledila sezonsko uvrščena Drinkologija z vinom. Večer iz serije dogodkov, s katerimi se dviguje kultura pitja med mladimi, je organiziral Oddelek za interesne dejavnosti Študentske organizacije Univerze v Mariboru (ŠOUM).

Predstavljena in degustirana so bila vina iz vinske kleti Meranovo iz Limbuša, ki leži v neposredni bližini Maribora. Maribor se nahaja v vinskem okolišu Štajerska Slovenija, ki je od skupno devetih vinskih okolišev pri nas, največji. Vinska klet Meranovo, ki deluje v okviru Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, je v svoji prvotni obliki nastala leta 1832, ko je nadvojvoda Janez na Meranovem odprl prvo vinogradniško šolo. To je predstavljalo začetek vinogradništva na Slovenskem. Danes vzdržujejo več kot 15 hektarjev vinogradov, v okviru vinske kleti oz. Univerzitetnega centra za vinogradništvo in vinarstvo Meranovo pa deluje tudi genska banka za vinsko trto, za katero skrbijo študenti fakultete.

Štuk, vino, Meranovo, vinska klet Meranovo, Martinovo, Oddelek za interesne dejavnosti, ŠOUM, kultura pitja, vina | Degustator Boštjan Rožič, ki je obiskovalce s povezovalcem Vidom popeljal skozi pet vzorcev.
Štuk, vino, Meranovo, vinska klet Meranovo, Martinovo, Oddelek za interesne dejavnosti, ŠOUM, kultura pitja, vina | Eno izmed vin, traminec. Na etiketi podoba nadvojvode Janeza, pionirja vinogradništva pri nas.
Štuk, vino, Meranovo, vinska klet Meranovo, Martinovo, Oddelek za interesne dejavnosti, ŠOUM, kultura pitja, vina | Da so bili polni vsi kozarci, je poskrbel Oddelek za interesne dejavnosti. 

  Vina iz Meranova je predstavil degustator Boštjan Rožič, ki je o vsakem od petih vzorcev nekaj na kratko povedal in jih opisal. Obiskovalce je podučil tudi o tem, pri kakšnih temperaturah se vino mora piti in kako ga kombinirati s hrano.

  “Kako lahko pijemo kulturno, ne pa tako kot to delamo na Štuku”

  Vzorci so si sledili od polsuhih do polsladkih. Obiskovalci so degustirali sama sveža bela vina – laški in renski rizling, sauvignon, cuve anna in traminec. Pri degustacijah je bilo upoštevano zaporedje opazovanja videza vina, vohanje ter prepoznavanje arom in na koncu okušanje. Povezovalec programa, Vid se je pošalil, da gre na Drinkologiji za učenje tega, “kako piti kulturno, ne pa tako kot to delamo na Štuku“.

  Štuk, vino, Meranovo, vinska klet Meranovo, Martinovo, Oddelek za interesne dejavnosti, ŠOUM, kultura pitja, vina
  Obiskovalci so kozarce za vino in podstavke po degustaciji lahko odnesli domov.

  Vsi obiskovalci so prejeli simbolično darilo: vinski kozarec z logotipom ŠOUM-a in praktičen podstavek za kozarce. Za primerno spremljavo pa sta bila, kot je za vinske degustacije običajno, postrežena sir in kruh. Med dogodkom je potekala tudi nagradna igra. Pet srečnežev, ki je pravilno odgovorilo na sproti zastavljena vprašanja, je prejelo steklenice vina, da bodo degustirali lahko tudi doma.

  Pa na zdravje!

  Ob zaključku večera je povezovalec dogodka obiskovalce povabil tudi na današnje Študentsko Martinovanje 2019. Kot se za štajerske študente spodobi, je potrebno Martinovo praznovati tudi na prvi torek po prazniku. Če karte za zabavo, na kateri bo nastopala skupina Zvita feltna, še nisi kupil, lahko to do razprodaje še storiš na Štuku.

   

  Sara VOCOVNIK
  Patrik KOCIPER

  Sara Vocovnik

  Novinarka

  Sorodni članki

  Back to top button