Izobraževanje

Mineva sto let od podelitve prvega doktorata znanosti

Pred natanko stotimi leti so podelili prvi doktorat znanosti na slovenskih univerzah, šel je v roke Ani Mayer.

Za univerze so doktorji znanosti temeljni visokokakovosten kader, dejaven tako na pedagoškem kot tudi raziskovalnem področju. Za državo so pomemben dejavnik družbenega, znanstvenega in tehnološkega napredka, navajajo pri Sursu v svoji objavi o doktorjih znanosti. S tem so se visokošolske ustanove v Sloveniji pojavile na zemljevidu institucij, ki “podeljujejo najvišji izid javnoveljavnega izobraževanja, doktorat znanosti, ki pomeni vrh izobraževalne piramide,” še navajajo.

V letu 2019/2020 je v doktorske programe vpisanih 3306 študentov.

Od leta 1991 dalje so v Sloveniji naziv doktorja podelili skupno 11.576 osebam. Leta 2019 je tako med prebivalci živelo 13.182 doktorjev znanosti, kar je 0,6 odstotka prebivalstva, navajajo na Sursu. V 207 občinah je prebival vsaj en doktor znanosti, v 18 občinah pa več kot 100. Največ jih je prebivalo v občini Ljubljana, 5532 ali 42 odstotkov vseh doktorjev znanosti v Sloveniji. Več kot 1000 jih je prebivalo še v občini Maribor.

Število prebivalcev z doktoratom znanosti se povečuje, v zadnjih petih letih se je v povprečju povečalo za 585 na leto. To pa ne velja za vse starostne skupine, med prebivalci v skupini 25 do 35 let je število v zadnjih dveh letih upadlo.

Leto 2016 rekordno po številu novih doktorjev znanosti

Število novih doktorjev znanosti se je lani v primerjavi z letom 1991 trikratno povečalo. V letu 2019 je visoko šolstvo tako promoviralo 477 novih doktorjev znanosti, kar je za 78 manj od letnega povprečja po osamosvojitvi. Leto 2016 je bilo rekordno z 912 novimi doktorji. To je bilo sicer tudi zadnje leto, v katerem je bilo še mogoče zaključiti študij po prejšnjih študijskih programih, ki so veljali pred uvedbo bolonjskega sistema, po katerem je od njegove uvedbe do zdaj doktorsko izobraževanje uspešno zaključilo skupno 3476 študentov.

Čeprav število novih doktorjev znanosti od leta 2017 naprej upada, se delež tujih študentov med njimi od leta 2012 povečuje in se je v zadnjih treh letih ustalil pri 12 odstotkih. V zadnjih desetih letih je doktorsko izobraževanje v Sloveniji tako zaključilo 589 tujih doktorskih študentov, kar je skoraj desetina vseh novih doktorjev znanosti v tem času. Lani je v Sloveniji doktoriralo 59 tujih študentov, kar je bilo osmina vseh novih doktorjev znanosti tisto leto, navaja Surs.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button