IzobraževanjeKulskoŠtudentski vodnik

Poletno izpitno obdobje s čim manj mukami in težavami – kako se ga lotiti?

Tako pa se je začelo. Zakorakali smo v poletno izpitno obdobje. Da bi ga čimprej (uspešno) končali, je tukaj prva serija nasvetov, kaj ja in česa ne početi med izpitnim obdobjem.

Začelo se je poletno izpitno obdobje. Nihče ne mara sedenja za skriptami, učbeniki in debelimi knjigami. Sploh pa ne v času, ko bi možgani radi bili že na off in bi si želel samo skoka v morje, hladne pijače ali sladoleda in dolgega jutranjega spanca. A kar se mora, se mora. Da izpite in ostale študijske obveznosti opraviš čim prej in čim uspešneje, ti ponujamo nekaj nasvetov, kako se lotiti poletnega izpitnega obdobja.

Organizacija je ključ do uspeha

 • Vnaprejšnje načrtovanje študija ti bo omogočilo, da imaš vse pod nadzorom. Preglej vse izpitne roke, izpite razporedi po težavnosti, datume si zapiši v planer in se prijavi na izpite.
 • Gradivo pri vsakem posameznem predmetu razdeli na obvladljive dele. Za lažjo koncentracijo ti priporočamo, da se ne učiš cel dan istega predmeta. Ob načrtovanju je pomembo tudi, da se organiziraš tako, kot odgovarja tebi. Ne oziraj se na to, na katere izpitne roke so se prijavili tvoji prijatelji. Načrtuj zase!
 • Drži se svojega študijskega načrta. Vsi vemo, kako mamljiv je tisti gumb v aplikaciji: odjavi se od izpita. Naj te ne premami! Če si pripravil dober študijski načrt se nimaš česa bati.
 • Vsi se radi pozanimamo, kakšna vprašanja so se na izpitih pojavljala v prejšnjih letih. Pozanimaj se tudi ti! Morda ti bodo stara vprašanja dala dobre smernice za učenje, lahko pa boš celo imel srečo in bodo vprašanja enaka.
 • Dovolj spanca. Če se ti zdi, da te skozi izpitno obdobje žene adrenalin, se spomni, kako pomemben je spanec. Ponoči se bodo informacije, ki si jih dobil čez dan, popredalčkale in shranile. Zato nikar ne pozabi na zadostno količino spanja.
poletno izpitno obdobje, učenje, študij
Dobra organizacija je ključ do uspeha!

Povezuj!

 • Morda se ti zdi, da se znanje, ki ga pridobivaš pri posameznem predmetu sploh ne povezuje z ostalimi znanji. Si prepričan? Na predmet poglej širše, uporabi informacije, ki ti jih ponuja okolje, ki te obdaja, poišči primere iz vsakdanjega življenja in jih apliciraj na snov! Učenje bo steklo lažje!
 • Uporabi vse, kar ti je na voljo. Za lažje učenje in dodatne razlage zagotovo obstajajo razne aplikacije. Poišči takšno, ki ti ustreza in morda bo učenje lahko postalo celo zabavno!
 • Naj te ne bo strah prositi za pomoč. Tudi če je to samo prijatelj, ki te posluša, ko mu razlagaš snov. Skupaj je lažje!
poletno izpitno obdobje, študij, učenje
Brez panike! Vse bo okej!

Ne pozabi nase!

Poletno izpitno obdobje je lahko zelo stresno. Ob vsem učenju, stresu in adrenalinu pa je zelo pomembno, da ne pozabiš nase! Poslušaj sebe in svoje telo.

 • Morda si zaradi intenzivnosti študija moral začasno prekiniti druženja, športne aktivnosti in tebi druge ljube dejavnosti. Tudi med izpitnim obdobjem ne pozabi nanje, saj med učenjem potrebuješ tudi sprostitev.
 • Poletno izpitno obdobje se običajno odvija, ko so temperature že precej visoke. Posebej pomembno je, da ne pozabiš na hidracijo, zato poskrbi, da v telo vneseš zadostno količino tekočine!
 • Odpočij si brez slabe vesti! Nikar se ne uči cel dan, pač pa si pavzo privošči brez slabe vesti. Pomembno je, da se znaš sprostiti ob dobri knjigi, kvalitetnem pogovoru s prijatelji (ne o študiju!), teku, vzponu na bližnji hrib, ogledu filma ali serije. Možgane odklopi od študija in potem bo tudi učenje po pavzi steklo veliko lažje.

DOSTOP.si / RM
Unsplash

 

Sorodni članki

Back to top button