Izobraževanje

Kaj pa če pandemije nisi izkoristil za učenje in nabiranje novih znanj?

Če si tako kot mnogi v času pred koronakrizo ob študiju opravljal še študentsko delo in bil aktiven na drugih področjih, je lahko nenadna prekinitev vseh teh aktivnosti predstavljala velik šok. Normalno je, da si izgubil vso motivacijo, zato se ti morda zdi, da si zadnje mesece le zapravljal čas.

Morda sta bila tudi učenje in študij na daljavo zelo naporna, pomanjkanje motivacije in občutek neuspeha pa sta vse skupaj še otežila. Če v enačbo vključiš še tiste svetle izjeme, ki so koronakrizo izkoristile za učenje novih znanj, nabiranje izkušenj in online tečaje, pa se življenje zdi že depresivno.

Med pandemijo se nisi lotil ničesar novega? Nič zato!

Se je tvoja najboljša prijateljica odločila, da prične meditirati in jesti zdravo? Ali poznaš sošolca, ki je opravil vsaj tri brezplačne tečaje na spletni strani Coursera? Morda znanca, ki je med karanteno pričel telovaditi in skrbeti za svoje telo ali pa je čas izkoristil za učenje mehkih veščin?

učenje joge
Če so bili ljudje okrog tebe v preteklih mesecih izjemno produktivni, še to ne pomeni, da ti “zabušavaš”.

Če se ti zdi, da je zadnjih nekaj mesecev zbežalo mimo tebe, ne skrbi, nisi edini. Res je, da lahko občutki neuspeha, izgubljenosti in pomanjkanje motivacije popolnoma prevzamejo tvoje življenje, vendar na trenutno situacijo na žalost nimaš vpliva.

Vseeno pa imamo zate nekaj nasvetov, ki ti bodo pred pričetkom novega študijskega leta pomagali najti novo zagnanost in motivacijo.

Še vedno imaš čas za nova znanja

Do pričetka novega študijskega leta je še nekaj časa, ki ga lahko izkoristiš za učenje novih stvari. Youtube je zakladnica nasvetov, UKM še vedno ponuja brezplačen dostop do različnih e-virov, ogromno pa se lahko naučiš tudi od bližnjih. Zakaj ne bi starih staršev povprašal o njihovem najljubšem hobiju, mami pomagal skuhati marmelado ali paradižnikovo mezgo in z očetom zgradil novo omarico za čevlje?

Za življenje niso pomembna le akademska znanja in število referenc na življenjepisu, ampak tudi vsakodnevne veščine.

učenje novih veščin
Še vedno imaš čas, da se lotiš novih stvari.

Ne skrbi preveč o prihodnosti

Šele manj kot dva tedna pred 1. septembrom so dijaki in osnovnošolci dobili več informacij o izvedbi pouka, zato naj te (še) ne skrbi, kako bo oktobra potekal študij. Ne razmišljaj o zabavah, torkovih študentskih nočeh in drugih množičnih dogodkih, saj morda še lep čas ne bodo dovoljeni.

Naredi seznam vsega novega, kar si se naučil

Če še vedno misliš, da si zadnje mesece le “zabušaval”, naredi seznam vsega, kar si se naučil. Lahko je to samo uporaba MS Teams ali pa nove bližnjice na tipkovnici. Morda sedaj znaš speči odlično lazanjo, napisati uradni e-mail ali pa popraviti škripajoča vrata. Zapiši vsak dosežek, ki se ga spomniš in kmalu se boš počutil boljše.

Redno spremljaj ponudbo študentskih servisov

Izguba dela in dohodka je zagotovo ena izmed slabših novic. Dobra novica pa je, da se ponudba študentskih del počasi veča, zato redno spremljaj spletne strani študentskih servisov. Tudi če zahtev ne izpolnjuješ popolnoma, pošlji prošnjo. Morda pa ti uspe.

 

Urška JAKOPIN
Unsplash

Urška Jakopin

Urednica

Sorodni članki

Back to top button