Kolumne

Bliža se praznični čas – naj ti podarim darilo

Dan vseh svetih je za nami in seveda se, nič kaj počasi, že začenja predpraznična hektika. Ko pomisliš na to, kdaj se dandanes že začne s prodajo okraskov in daril, bi si človek mislil, da bomo 24. decembra dan preživeli v krogu družine in ne pogrizenih nohtov na blagajni nakupovalnega centra.

Pa se to seveda ne zgodi. Nekaj let nazaj sem 24. nujno potrebovala ovijalni papir. Ker ga po nekem (glede na moje sposobnosti ocenjevanja količin nič kaj nenavadnem) naključju nisem kupila dovolj. Pa me je pred trgovino pričakalo na desetine razburjenih in nestrpnih voznikov, v notranjosti pa gneča, kot da se kaj deli zastonj. Od takrat se nakupovalnih centrov tik pred prazniki na široko izogibam.

Glede na nervozno ipiko, ki se jo v trgovinah zadnje čase občuti ne glede na dan, teden ali mesec, ne upam verjeti, da bo ta december kaj drugačen. Lahko pa za začetek poskusimo s prevetritvijo enajstega meseca. November so naši predniki (iz očitnih razlogov) nekoč imenovali listopad, današnje ime pa izvira iz rimske besede novem za “devet”, saj je bil po rimskem koledarju november deveti mesec. Novembra se rojevajo pregovorno naporni škorpijoni in ognjeni strelci, kamen meseca je topaz, cvetlica pa krizantema.

Novembra 1993 je nastala Evropska unija, 3. novembra 1957 je v vesolje odpotovala psička Laika, 8. novembra 1895 je Wilhelm Röntgen odkril elektromagnetne žarke, v letu 1558 pa se je z 17. novembrom začela prva elizabetinska doba. Pa še bi se našlo.

In kaj še praznujemo novembra?

Prihodnjo nedeljo, 13. novembra, je pred nami mednarodni dan prijaznosti. Ob tem društvo Humanitarček že tradicionalno vabi k izdelovanju kamenčkov. Na ta prijazen dan Slovenijo zdaj že nekaj let namreč preplavijo tisoči kamenčki, ki vabijo k temu, da z njimi nekomu polepšamo dan. Rumen kamenček z napisom “Nekdo nekje misli nate!!!“, ki sem ga prejela leta 2019, denimo, še zdaj krasi polico ob moji postelji. In mi je lepo, ko ga preberem.

Ker je tako malo potrebno, da si prijazen

Pa četudi je kriza. Časi niso rožnati in nikomur nočem pridigati, kako naj zapravlja zaslužen denar. A v časih, ko se po eni strani tako grdo benti o grozotah kapitalizma, na drugi strani postajamo vedno bolj potrošni. Kupujemo do onemoglosti – sebi, da se vidi, da imamo, in drugim, da se še tako malo pohvalimo. Pa dajmo si tokrat raje podariti kaj prijaznosti. Sebi in ostalim.

Ne zavijaj z očmi, ko čakaš v trgovini. Na blagajni daj prednost nekomu, ki kupuje samo malico, in ne stresaj jeze na prodajalko. Ne trobi sekundo po tem, ko se prižge zelena luč. Raje globoko zadihaj, med nakupom poišči kaj za ustvarjanje, se odpravi na prijeten, sproščujoč sprehod, na njem naberi nekaj kamnov in tem vdihni novo življenje. Vzemi si uro za ustvarjanje (kdaj si to naredil nazadnje?) in v teh trenutkih odloži telefon, novice in skrbi. Začni že ta november.

Pozdravimo enkrat konec leta s srcem in ne z denarnico

Ko bomo nato prijetno sproščeni, se odločimo, da raje kot za cenen božični bling, kakšen evro in minuto letos naklonimo čemu lepšemu. Bodimo tokrat prijazni, dobrodelni ljudje že pred decembrom. Da nam za takrat ostane kaj časa za čakanje v dolgih vrstah. Ali pa letošnji december morda preživimo kako drugače. Samo morda.

Sara VOCOVNIK
osebni arhiv

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button