Kolumne

Ženske, stopimo skupaj in vsem na očeh družno operimo krvave hlačke

"Golobova vlada si dovoljuje nedopustno" – podlegli so pobudam mladih intelektualcev in obljubili, da preiščejo možnosti približevanja osnovnih higienskih pripomočkov ženskam. Ker očitno vsaj nekdo razume, da nam bo kri sicer tekla po nogah. Nekoč so ženske to počele v diskretnosti, danes se lahko sodobne čarovnice dogovorimo in krvavo perilo operemo skupaj - in to seveda javno. Da damo vetra premnogim, ki miselno ostajajo v srednjem veku.

Dijaška organizacija Slovenije in Študentska organizacija Slovenije sta na vlado naslovili pobudo, da bi menstrualne higienske pripomočke uvrstili na stranišča srednjih šol in fakultet ter drugih javnih objektov. Ker je uporaba vložkov in tamponov pač telesna nuja. Če bi ženske izbirale, prav gotovo ne bi izbrale mesečne krvavitve, ki nam poleg nevšečnosti, stroškov in dela mnogokrat prinaša tudi bolečino.

Po zadnjih podatkih SURS-a je žensk v Sloveniji nekaj več kot milijon. In tudi če predpostavljamo, da vse izmed nas ne krvavijo, še zmeraj govorimo o sto tisočih. Nekaj sto tisoč žensk, ki mora vsaj (!) tri dni v mesecu (beri: vsaj desetino meseca) nenehno razmišljati o tem, če, kje in kdaj jo bo presenetila menstruacija. Kje bomo takrat? Se bomo v bolečinah zvijale na faksu ali morda v službi? Bomo umazale svetle hlače? Bomo pustile sled na sedežu javnega prevoza ali bomo v osmih urah, ko smo zdoma, uspele dobiti vložek ali tampon, da preprečimo rdečo katastrofo?

Ja, menstruacijo se v glavnem lahko predvidi, a žensko telo vseeno ni švicarska ura in nikoli ne moremo vedeti, kdaj bo prišla in kako močna bo krvavitev tokrat. In ja, vsaka (ki si to lahko privošči) si v torbico seveda lahko shrani tampon ali vložek, a včasih se na to pač pozabi. Se pa ob tem pojavljajo sočni komentarji tako ženske (kako že – homo homini lupus*?) kot tudi moške polovice populacije, ki tega ne razume. Pa polovica teh komentatorjev prihaja iz skupine, ki dom običajno zapusti samo z mobitelom, denarnico in ključi.

Ker vedno pač ne moremo biti vsi zadovoljni

Ob pohvalnem opozarjanju na potrebo po tako fizični kot tudi stroškovni dostopnosti nujnih higienskih pripomočkov in prav tako pohvalnem odzivu trenutne vlade zaznavamo take ali onake pomisleke ljudi.

Častno naj omenim zapis, deljen na spletni strani enega izmed bolj pristranskih medijev pri nas. Če ta zapis označim kot skrajno desničarski, s tem zagotovo užalim desničarje, ki jih od ostalih loči le politična pripadnost. Tako bi si kot približek lahko dovolila uporabiti izraz “skrajni debilizem”. Avtorja zapisa namreč boli, da bi bile ženske upravičene do česarkoli več, kar dobi on sam.

Predloge ureditve problema enači kar s krajo državi ali pa najmanj s potratnostjo. Razloži tudi, da je umeščanje ženskih higienskih pripomočkov na javne sanitarije enako pomembno, kot če tja umestimo losjon po britju – za prizadete in zapostavljene moške. Ob koncu avtor ženske pozove, da jim je pripravljen plačati kavo ali kaj podariti. Samo, da se denar porabi pametneje kot, če bi bil ukraden za tampone.

Predlagam, da cenjenemu avtorju ženski del populacije (ali kdorkoli pač) financira kakšno posebno kvalitetno čelado. Da se ob naslednjem ipičnem izpadu in metanju na tla (ker se Janja lahko igra v peskovniku, on pa ne), izogne preresnim fizičnim posledicam.

In zakaj modro še vedno premaga roza?

Če je zastonj viagra, pa naj bodo še vložki. Seks nekega impotentnega starčka, ki širi sovražne komentarje proti temeljnim ženskim higienskim potrebam, me pač ne zanima. Po moji nogi bo curljala kri, po njegovi žal ne sperma. Pa da je kristalno jasno – gre za sarkazem, ki zrcali iskanje krivic trenutno prizadetih.

Seveda pa se na spletu poleg tistih, ki jih boli vsaka nepravičnost na svetu, najdejo tudi taki, ki predlog podpirajo. Ker pomoč enemu nujno pač ne pomeni škode drugemu.

Pa vendar se premikamo v pravo smer

Ob pohvale vrednih predlogih naj omenimo pohvalno spremembo davčne stopnje iz leta 2021. Takrat se je 22-odstotni davek na tampone in vložke pri nas znižal na 9,5-odstotnega. Zahvaljujoč inflaciji so cene danes iste (ali celo višje) kot pred lanskim majem, a vendar je bil s spremembo izkazan posluh za potrebe žensk.

Če se ozremo onkraj naših meja, lahko izpostavimo Škotsko, ki je lani kot prva uvedla brezplačne menstrualne pripomočke. Prav tako so brezplačni higienski pripomočki na primer na voljo v angleških šolah, na Irskem je davčna stopnja nakupa moderne ženske bojne opreme natanko 0-odstotna, španski parlament razpravlja o pravici do dodatne bolniške odsotnosti v času menstruacije. Tudi pri nas pa že več let najdemo stranišča, kjer si lahko zahvaljujoč dobri volji tistih, ki stranišča urejajo, postrežemo s pripomočki, ko jih najbolj potrebujemo. In za to smo hvaležne.

*človek človeku volk

Sara VOCOVNIK
osebni arhiv

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button