Znanost

Izstrelitev slovenskega satelita Trisat v vesolje prestavljena

Izstrelitev slovenskega satelita Trisat, ki je plod Laboratorija za elektronske in informacijske sisteme Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru in podjetja SkyLabs d.o.o., bo zaradi težav nosilne rakete Vega prestavljena na kasnejši čas.

Podjetju Arianespace je pred dvema tednoma spodletela izstrelitev rakete Vega. Zato bo prestavljena tudi načrtovana izstrelitev slovenskega satelita Trisat, ki naj bi poletel v vesolje s prav takšno raketo.

Preizkus rakete Vega, ki bi naj v vesolje ponesla satelit Trisat, je bil neuspešen, zato je izstrelitev prestavljena.

Po besedah vodje projekta Trisat Iztoka Krambergerja z mariborske univerze upajo, da bo podvig še vedno možen jeseni.

Zaradi neznane napake izstrelitev prestavljena za nedoločen čas

Satelit bi naj 9. septembra iz izstrelišča v Francoski Gvajani v vesolje ponesla nosilna raketa Vega, a je evropskemu vesoljskemu podjetju Arianespace 11. julija spodletela izstrelitev takšne rakete v Zemljino orbito.

Kramberger je razložil, da raketa ne bo poletela, dokler ne ugotovijo, kaj je šlo narobe. Novega datuma izstrelitve še ni, ker naj bi bili vsi predlogi le okvirni. Neuradno se zaenkrat omenja, da bi do izstrelitve lahko prišlo konec oktobra.

To je bila prva neuspešna izstrelitev rakete Vega, medtem ko so pred tem opravili 14 uspešnih izstrelitev.

V začetku tega meseca so v čisti sobi fakultete uspešno zaključili sestavo in preizkušanje satelita. Tega so nato dostavili v Delft na Nizozemskem, kjer so ga v čisti sobi nizozemskega podjetja Innovative Solutions In Space integrirali v izmetni nosilec.

Izmetni nosilec bi morali nato prepeljati v Brno na Češkem, kjer naj bi ga integrirali s preostalim tovorom iz programa misije za mala vesoljska plovila (SSMS) Evropske vesoljske agencije (ESA), a se to zaradi spodletele izstrelitve Vege še ni zgodilo.

Iz Brna naj bi celoten tovor nato dostavili v Francosko Gvajano, od koder bo Trisat z nosilno raketo umeščen v sončno sinhrono tirnico na višini 530 kilometrov.

Na tej raketi bo med skupno okoli 50 sateliti tudi nekoliko večji slovenski satelit Nemo HD. Nemo HD so razvili v Centru odličnosti Vesolje-SI. Nemo HD je težak okoli 65 kilogramov in bo sposoben daljinskega zaznavanja z visoko ločljivostjo, kar bo omogočilo pridobivanje slik Zemljine površine in video snemanje z visoko ločljivostjo.

 

 STA
 UM

Sorodni članki

Back to top button