Delo

Brigadirjev dnevnik: gosti so priskočili na pomoč, brigadirji bruci pa doživeli krst

Študentska delovna brigada se počasi a vztrajno bliža h koncu. Kar pomeni, da z delom počasi zaključujejo tudi brigadirji. V petek so dobili tudi pomoč gostov, v soboto pa je potekal tradicionalni Brigadirski krst.

Peti dan (petek, 22. julij 2022)

Frč je nadaljeval z bujenjem študentov ob 7.00. Da vam lažje orišemo, kako vsak dan ustvarjamo ekipe za na delovišča, naj vam najprej razložim nekaj najbolj bistvenih stvari. Vsak dan po koncu dela se vodje delovišč sestanemo na travniku ob kamp prostoru in predebatiramo, kako je potekalo delo na delovišču. Vsak v nekaj besedah pove osnovne informacije. Pove tudi, ali misli, da bi bilo potrebno koga zamenjati. Nato sledi odprta debata, zakaj koga umestiti na katero delovišče. Na koncu naredim še seznam, kaj vse moram nabaviti v trgovini, da bo projekt funkcioniral, kot mora.

Lep pokazatelj tega, kako se mladi znajdemo, je tudi to, da so si na delovišču pri Kmetiji Prijol pri postavitvi stopnic pomagali z improviziranim toboganom, da so lažje spravili gramoz do nižjih delov. Seveda so zaradi varnosti gramoza A test po tej drči brigadirji opravili kar sami.

Dan za goste, ki so nam pomagali na deloviščih

Kot veleva tradicija na Študentski delovni brigadi, je tudi letos potekal medijski dan oziroma na novo poimenovan Dan za goste. V goste smo povabili nekaj pomembnih oseb v slovenskem prostoru, sponzorje in Zvezo brigadirjev Slovenije, ki so naši zvesti podporniki že vrsto let. Med drugim so nas obiskali tudi predstavniki Slovenske vojske, Univerze v Mariboru, Študentskih domov Univerze v Mariboru, bivši brigadirji in vodje projekta ter Študentska organizacija Slovenije. Vse skupaj približno 30 oseb.

študentska delovna brigada | Čiščenje razgledišč na Ormoških lagunah.
 študentska delovna brigada | Montaža stopnic na delovišču pri kmetiji Prijol.

 študentska delovna brigada | Renoviranje klopc v središču Ormoža.

  Ob 11. uri smo se dobili v kamp prostoru. Ker je ta nekoliko skrit in če natančno ne slediš navodilom, lahko hitro zgrešiš pot. Zaradi zamud smo zato začeli nekoliko kasneje. Predstavil sem jim osnovne informacije o projektu, koliko je oseb in kakšna so delovišča. Nato smo odšli na tri delovišča:

  • pomoč Kmetiji Prijol (postavitev stopnic in 2 lesenih mostičkov čez potok, obložitev lope z lesom ter ureditev gozdne poti do spomenika konjem, ki so jih v bližini skrivali v času druge svetovne vojne),
  • kitanje in barvanje sten na OŠ Stanka Vraza ter
  • ureditev Ormoških lagun (košnja trave, čiščenje opazovalnic, brušenje in barvanje lesene ograje, urejanje učilnice na prostem ter pletje plevela).

  Po obisku treh delovišč je vse zbrane pričakalo kosilo v kamp prostoru. Nato je sledilo spontano druženje.

  V Prlekiji ne gre brez Tadeja Vesenjaka

  Ker je na letošnji Študentski delovni brigadi zelo vroče, pridejo študenti iz delovišč kar utrujeni. Popoldne zato praviloma poteka počitek na travnatem igrišču, ki je takrat že v senci, saj so šotori prevroči. Tudi to popoldne oziroma večer pa ni šlo brez kakšne aktivnosti.

  študentska delovna brigada
  Travnik za druženje po napornih, vročih delovnih dnevih.

  Imeli smo Prleški akustični večer. Obiskal nas je znani prleški kantavtor Tadej Vesenjak, se z nami podružil in zaigral nekaj svojih pesmi. Nekaj njegovih najbolj znanih imamo tudi na brigadirskem USB-ključu, ko se vozimo na delovišča. Bilo mu je zelo všeč, da tako podpiramo lokalne umetnike. Tudi na prejšnjih brigadah po različnih krajih po Sloveniji smo imeli na obisku razne lokalne umetnike, kot sta Milan Kamnik in Božidar Wolfand – Wolf.

  Po Vesenjakovem koncertu je sledila vsesplošna zabava s harmoniko in kitaro. Sledil je tudi ples z metlo, ki se je od pretirane uporabe kar zlomila. Zaradi svežih delovnih moči bivših študentov brigadirjev se je zabava razplamtela pozno v noč.

  študentska delovna brigada
  Prleški večer s kantavtorjem Tadejem Vesenjakom.

  Šesti dan (sobota, 23. julij 2022)

  Ko smo že mislili, da je bil petek najbolj vroč dan v tednu, pa je prišel še hujši. Na deloviščih je bilo v senci okoli 38 stopinj, na soncu in betonu pa še več. Zaradi preventivnih varnostnih razlogov smo ekipe, ki so bile najbolj na soncu, poslali domov že ob 13. uri.

  Že navsezgodaj zjutraj nas je po posredovanju lastnice Jase radosti razveselila novica, da bo domačin, ki se je preselil nazaj v domače kraje, renoviral hišo in bi ob tej priložnosti podaril kuhinjo, omare, luči in dvosed socialno šibkejšemu občanu, ki mu pomagamo na Bresnici. Zato smo mu vsi zelo hvaležni.

  Takoj smo formirali izkušeno ekipo, ki je odmontirala določene elemente in jih s prikolico pripeljala na delovišče k zdaj že našemu prijatelju Jožeku. Ob tej priložnosti bi vas povabil, da po končanem projektu pregledate slike iz tega delovišča in presenečeni boste, kaj vse so postorili naši brigadirji. Ko ti pa še Jožek ob tem pove kakšno zasebno zgodbo o svojem življenju, komaj spoznamo, v kakšnem razkošju in miru mi živimo. Upamo, da smo mu teh nekaj dni polepšali, da je videl v nas neko upanje in dobil prijatelje za vse življenje.

  Študenti brigadirji smo res vsestranski, zato nas je navsezgodaj zjutraj zapustil brigadir Marko, ki je šel z gasilsko ekipo iz Pomurja gasit požar na Kras. V nedeljo nas bo zaradi enakega razloga zapustil še brigadir Martin. Fantom čestitamo za pogum in požrtvovalnost.

    | Montaža kuhinje na Bresnici.  

    | Urejanje razgledišč na Ormoških lagunah.

  | Markiranje poti po ormoškem okolišu.
   Video utrinke iz delovišč smo ujeli tudi v vlog

   V soboto, ko smo bili sigurni, da bomo delovišča v miru dokončali, pa sta Tevž in Patrik snemala še vlog. Posnela sta celoten brigadirski dan, obiskala vsa delovišča, povedala pa sta tudi kakšno sočno podrobnost iz našega vsakdana. Vlog lahko pričakujete v mesecu avgustu. Ob tem sta brigadirje poslikala tudi pri delu, saj bomo s skupnimi močmi pripravili zanimiv brigadirski koledar. Zbrana finančna sredstva bodo šla za mariborske študente v stiski.

   Popoldne je bilo vzdušje spet umirjeno, po eni strani zaradi vročine, po drugi strani pa tudi zaradi tega, ker so bili novinci brigadirji v mislih že pri enem izmed najpomembnejših dogodkov na brigadi: Brigadirskem krstu. O podrobnostih vam ne bomo izdali nič, preprosto ga morate doživeti.

   Zato študente že ob tej priložnosti vabimo, da se nam drugo leto pridružijo na največjem mladinskem prostovoljnem projektu v Sloveniji in z nami pomagajo kraju, ki si to res zasluži. Kateri bo to, vam izdamo v začetku naslednjega koledarskega leta.

     | Potke na Ormoških lagunah prej …

   | … in potem

    Preberi še, kaj se je dogajalo preostale dni:

     Študentska delovna Brigada / David Lukner
     Študentska delovna Brigada

    Sorodni članki

    Back to top button