KronikaNovice

Požar na Krasu: za gasilci naporna noč, dan spet prinaša nepredvidljivost

Na Krasu še zmeraj gori. Včeraj dopoldne se je pojavil veter, ki je razplamtel obstoječa požara in pričel ogrožati vasi. Evakuirali so prebivalce Vojščice, Temnice in Novela, ki pa so se lahko popoldne že vrnili domov. Noč je bila izjemno naporna, so pa ogenj ohranili pod nadzorom.

Kljub novim žariščem so požar uspeli ohraniti pod nadzorom

Za vsemi, ki se spopadajo s požarom na goriškem delu Krasa, je težka noč. Gorelo je na več lokacijah, pojavljala pa so se še nova žarišča. Potrebnih je bilo veliko premikov enot, saj je obseg ogroženega območja ogromen. Najhuje je bilo na Cerju nad Mirnom in proti Trstelju. Ogromno je tudi dima, ki dodatno otežuje delo.

A kar je najpomembneje – požarišča so pod nadzorom, je prvo jutranje poročilo sklenil Močnik, sicer tudi poveljnik severno-primorske gasilske regije.

Četrtek: veter je razpihal gorišča in grozil vasem

Po noči iz srede na četrtek, ko so gasilci ogenj uspeli ukrotiti, je v četrtek dopoldne zapihal veter. Ta je razplamtel tri požarišča, vsa na lokacijah požarov v prejšnjih dneh. Gasilci so se borili s požari pri Novi vasi, Vojščici in med Cerjem in Trsteljem, razglašena pa je bila tudi evakuacija za prebivalce Temnice, Vojščice in Novela. 

Požar je še naprej gasilo okoli 1000 gasilcev, več helikopterjev, tudi iz Slovaške, gasiti pomaga tudi Slovenska vojska. Na delu so še reševalci, policisti, ki so pomagali pri evakuaciji in gozdarji, ki sodelujejo pri koordinaciji in usmerjanju sodelujočih v akciji. Da bi preprečili širjenje požara v smeri proti Komnu, gozdarji širijo še protipožarne gozdne prometnice na območju borovih gozdov. Pristojne službe so reševale tudi živino.

Prav živali so tiste, ki bodo močno občutile posledice katastrofe. Požarji so lahko uničujoči za biotsko raznovrstnost prizadetega območja, še posebej, kadar so posledica suše in visokih temperatur. Te že same po sebi pomenijo stres za vse organizme, tako živali kot rastline, poudarja Zavod za varstvo narave.

Eksplozij sploh več ne štejejo

Požar po prvih ocenah že presega velikost 2000 hektarov, je za STA povedal poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan. Ob tem se v čudnih okoliščinah pojavlja več nepredvidljivih požarov, za katere je težko oceniti, ali nastajajo zaradi preskokov požara ali česa drugega.

Pestro je bilo tudi zaradi neeksplodiranih ubojnih sredstev iz prve svetovne vojne. Granate so se v zadnjih dneh segrele, zato precej poka, eksplozij pa niti več ne štejejo. Vse, kar najdejo zunaj požarišča, odstranijo. Do zdaj so odstranili že približno 70 granat. Največja je bila mina nemške izdelave kalibra 250 milimetrov z 42 kilogrami eksploziva.

Če želiš pomagati, lahko pošlješ SMS s ključno besedo GASILEC na 1919, lahko pa se obrneš tudi na Facebook stran Pomoč Krasu.

STA
Facebook Gasilska zveza Maribor

Sorodni članki

Back to top button