Novice

Požar na Krasu doslej največji v Sloveniji, na pomoč gasilci iz vse Slovenije

Območje Krasa je v ognjenih zubljih. Že od prejšnjega tedna se gasilci borijo z ognjem, ki ga močen veter obnavlja in hitro širi. To noč so se gasilci spopadali z dvema požaroma v bližini Kostanjevice na Krasu.

Že v nedeljo je zagorelo na območju med Renškim vrhom in naseljem Temnica. Požar se je hitro širil, zato so se angažirali gasilci iz več slovenskih gasilskih regij. V ponedeljek je požar gasilo že 425 gasilcev iz več slovenskih gasilskih regij, na pomoč jim je prišlo tudi pet helikopterjev, med njimi dva iz sosednje italijanske dežele Furlanije-Julijske krajine. Težave so povzročala tudi neeksplodirana ubojna sredstva iz prve svetovne vojne.

V torek je bil požar že pod nadzorom, nato pa je zagorelo pod daljnovodom Miren-Opatje selo, blizu kraja, kjer je že gorelo pred nekaj dnevi. Požar se je nato razširil še na italijansko stran meje. S skupnimi močmi so ga gasilci nadzorovali, kljub temu pa je bil moten promet, prebivalce pa so prosili naj zapirajo okna in se ne gibljejo na zraku.

V sredo se je s požarom borilo 1000 gasilcev

Sreda (20. julij) pa je prinesla poslabšanje, saj se je požar z italijanske strani meje razširil na slovensko in ogrozil tudi hiše. Iz vasi Sela na Krasu, Hudi Log, Korita na Krasu in Nova vas so morali zato evakuirati okoli 100 prebivalcev.

Okoli 19. ure je požar gasilo že okoli 1000 gasilcev. V zraku so bili razpoložljivi zrakoplovi Slovenske vojske in avstrijski helikopter, tudi italijanski in hrvaški canadair, pomagala sta tudi policijski helikopter in vodni top. Vojska je s šestimi cisternami dostavljala vodo, med drugim je prevzela skrb za toplo prehrano in nastanitev za izčrpane enote.

Pred večerom so se razmere nato nekoliko umirile, saj je popustil veter, ki je čez dan hitro širil ogenj. Vseeno pa na nobenem od treh požarišč ogenj še ni bil povsem pod nadzorom. Se je pa lahko domov vrnila večina evakuiranih prebivalcev.

Tudi noč je bila naporna – na terenu je bilo več kot 800 gasilcev

Ponoči so se gasilci spopadali z dvema požaroma v bližini Kostanjevice na Krasu, tam se je že v sredo ogenj nevarno približal naselju. Požar se je dvakrat obnovil, saj so neeksplodirana ubojna sredstva iz prve svetovne vojne onemogočala gašenje v središču požara. So pa oba požara uspeli omejiti.

Današnje vetrovne razmere so nepredvidljive, bi pa veter lahko požar ponovno razplamtel. Ker gasilci zaradi varnosti ne morejo dostopati do središča požara, je edina možnost gašenje s helikopterji. Ti ponoči ne morejo leteti, se bodo pa v gašenje znova vključili danes.

Sicer pa je bilo ponoči na terenu več kot 800 gasilcev, na Kras pa prihajajo še nove enote iz vse Slovenije. Zaradi utrujenosti in izčrpanosti gasilcev, sploh po včerajšnji “hudi uri”, so namreč nujno potrebne rotacije ekip.

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je v pogovoru za TV Slovenija v sredo zvečer ocenil, da gre za doslej največji požar v Sloveniji. Ogenj je uničil velikanske površine gozda in podrasti, k sreči pa so uspeli gasilci z velikimi napori do srede zvečer pred ognjem obraniti hiše.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) prebivalcem ob požaru svetujejo, naj ves čas upoštevajo priporočila ekip za reševanje oz. Uprave RS za zaščito in reševanje. Prav tako svetujejo, naj se izogibajo prizadetih območij in ne zadržujejo v bližini požara. Osebe, ki se nahajajo na območju z dimom, naj si za zmanjšanje izpostavljenosti dihala zaščitijo npr. z obrazno masko ter se čim prej umaknejo. Če je bil posameznik izpostavljen dimu, naj se posvetuje z zdravnikom.

STA
PGD Hoče

Sorodni članki

Back to top button