IzobraževanjeNovice

Kakšen bo začetek študijskega leta v Mariboru?

Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) ob začetku novega študijskega leta 2022/23 tradicionalno pozdravlja študente z informativno akcijo »DOSTOP«, s katero želi izraziti dobrodošlico brucem ter vsem študentom. Študentje mape prejmejo ob vpisu v sistem subvencionirane študentske prehrane. Hkrati ŠOUM predstavlja tudi številne aktivnosti ter dogodke v jesenskem obdobju.

»Pri ŠOUM se trudimo, da mariborski študenti dobijo potrebne informacije in podporo ob študiju. Pomembno je, da se zavedajo svojih pravic ter dolžnosti, mi pa jim bomo hkrati omogočili tudi pester obštudijski program. Študentski čas ni le čas študija – je tudi čas privajanja na samostojnost, pridobivanja neformalne izobrazbe, sklepanja življenjskih medosebnih vezi in izkoriščanja svobode, ki jo študentsko življenje omogoča«, študente pozdravlja predsednik ŠOUM, David Bohar.

Študentsko mapo DOSTOP bruci Univerze v Mariboru prejmejo ob prvem vpisu v sistem subvencionirane študentske prehrane. Tudi letos so do 5. oktobra vzpostavljena dodatna vpisna mesta v Študentskem kulturno-prireditvenem centru ŠTUK. Tam pričakujejo okoli 2.500 študentov prvih letnikov. Študentje v mapi prejmejo blok za zapiske, kemični svinčnik, študentski »popustnik« ter napotitev do pomembnih informacije ob vstopu v svet študentskega življenja. Študenti, ki so že v sistemu subvencionirane študentske prehrane podaljšanje uredijo elektronsko preko spletne strani ali preko uradne aplikacije.

Jesenski dogodki brez omejitev

Skupina ŠOUM za mariborske študente skozi leto pripravi več kot 100 dogodkov in aktivnosti. V prvih tednih pa bodo mladi imeli možnost udejstvovanja na različnih dogodkih, zapakiranih v t.i. Welcome Weeks ŠOUM 2022, ki so postali že stalnica ob začetku študijskega leta. Po dolgem času študentje vstopajo v študijsko leto brez posebnih omejitev v povezavi z epidemijo COVID-19.

Ajda Habjanič, sekretarka za interesne dejavnosti študentov dodaja: »Študentje se veselimo, da začenjamo jesenske aktivnosti brez posebnih omejitev in lahko tako izkoristimo raznoliko obštudijsko življenje. Sodelavci na oddelkih ŠOUM pripravljamo zanimive dogodke za študente ter tudi ostale obiskovalce. Med drugimi: Prvi študentski torek, Komični četrtek, Študentsko krvodajalsko akcijo, Glasbeno-literarni večer z UKM, Kostanjev piknik, Nočni tek na Kalvarijo, tradicionalne športne turnirje in sprejeme v Akademsko folklorno skupino Študent in Akademski pevski zbor Maribor. Vse tja do konca leta se jih bo izvedlo več kot 30, podrobnosti pa so na voljo na spletni strani ŠOUM.«

Tutorstvo ŠOUM

Tudi v novem študijskem letu bo študentom na voljo skoraj 100 študentov tutorjev na 9-ih fakultetah Univerze v Mariboru. Tutorstvo ŠOUM je tradicionalen večletni projekt ŠOUM, katerega bistvo in namen je študentom prvega letnika olajšati vključevanje v univerzitetno okolje. Usmerjati mlajše študente skozi študij ter jim svetovati pri reševanju problemov, ki se jim pojavljajo v času študija.

ŠOUM
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button