Kulsko

Prostovoljstvo in mladi

Mednarodni dan prostovoljstva v znamenju lokalnih prostovoljcev in mladih.

Mednarodni dan prostovoljstva vsako leto 5. decembra opozarja na velik prispevek prostovoljk in prostovoljcev ter njihovega dela k družbeni blaginji. Letos so v ospredju lokalni prostovoljci in mladi.

Predsednik DZ Dejan Židan je v poslanici ob današnjem mednarodnem dnevu prostovoljstva spomnil, da ima prostovoljstvo v Sloveniji dolgo in bogato tradicijo. V letu 2017 je vpisnik, na seznamu katerega je trenutno 1650 prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom, zabeležil 291.214 prostovoljcev. Skupaj so opravili za kar 9.466.281 ur prostovoljskega dela.

Židan se zaveda, da je v Sloveniji še veliko več prostovoljskega dela, kot ga zaznamujejo uradne evidence, kar ga še dodatno navdušuje. Prepričan je, da prostovoljstvo danes presega le neposredno pomoč ljudem v stiski.

Čeprav je država tista, ki mora poskrbeti za dostojno življenje svojih državljanov, pa se z negovanjem vrednot prostovoljstva po njegovem mnenju razvijamo kot družba. »Zato so vrata slovenskega parlamenta vedno široko odprta, še posebej mladim prostovoljkam in prostovoljcem, ki nam dajejo upanje, da imamo kot družba potencial za bolj pravičen razvoj sveta,« je poudaril.

Mednarodni dan prostovoljstva, 5. december, so Združeni narodi razglasili leta 1985.

K reševanju gospodarskih, socialnih in okoljskih izzivov s svojo prostovoljsko aktivacijo pomembno prispevajo tudi mladi, ki po nekaterih podatkih predstavljajo kar 30 odstotkov vseh prostovoljcev. In »ker na mladih svet stoji«, so nedavno pripravili Forum o prostovoljstvu, ki so ga namenili prav njim.

Sekretarka Oddelka za socialna in zdravstvena vprašanja ŠOUM Bernarda Jeraj o prostovoljstvu in mladih pravi: »To področje mi je blizu in o njem imam pozitivno sliko. Jaz in mladi, ki me obdajajo, se trudimo pomagati vsem starostnim skupinam. Z veseljem lahko povem, da vsako leto privabimo več mladih, ki jih spodbudimo k prostovoljstvu. Lep primer tega je ŠOUM-ov projekt Študentska delovna brigada, kjer približno 50 študentov vsako leto pomaga prebivalcem ene ogrožene občine. To pa je le en izmed primerov dobrih praks.«

Anja Žepič, podpredsednica Popotniškega združenja Slovenije, ob današnjem dnevu pravi. »Stvari se začnejo reševati, ko se zavestno vključimo v proces iskanja rešitve ali podajanja pomoči. Naj bo to prostovoljno in brezpogojno.«

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGSTA, DOSTOP.si
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button