BivanjeNovice

Otvoritev prenovljenega Doma 1: 60 let bivanja v Študentskih domovih UM

Danes je bila Tyrševa ulica v Mariboru priča zgodovinskemu dogodku, ki je presegel zgolj otvoritev prenovljenega Študentskega doma 1. S slavjem smo obeležili ne le mejnik za Dom 1, temveč za celotno mrežo študentskih domov. Današnji dan namreč simbolno označuje 60-letno uspešno razvojno pot Študentskih domov UM.

Otvoritev in hkrati 60-letnica Študentskega doma 1 na Tyrševi ulici je bila nedvomno priložnost za slavje in refleksijo. Gre za pomemben dan, ne le za Dom 1, temveč za vse študentske domove. Današnji dan po besedah rektorja Univerze v Mariboru, prof. dr. Zdravka Kačiča “simbolno in dejansko označuje 60-letno uspešno razvojno pot Študentskih domov.”

60-letnica Študentskih domov UM

Otvoritev prenovljenega doma je namreč, kot pravi direktor Študentskih domov UM, Borut Gaber: “prvi izmed dogodkov 60. obletnice Študentskih domov Univerze v Mariboru. S celovito prenovo, prenovitvijo prostorov in povečanjem kvadrature sob smo bistveno izboljšali kakovost bivanja stanovalcev.” Stanovalkam in stanovalcem so želeli zagotoviti prostor, kjer lahko rastejo, se razvijajo in dosežejo svoj potencial na akademskem in osebnostnem področju. Direktor namreč poudarja, da so študentski domovi UM več kot le dom.

pevec, pevka, Slavje ob Otvoritvi Prenovljenega Študentskega Doma 1 na Tyrševi Ulici: 60 Let Kvalitetnega Študentskega Bivanja pri Univerzi v Mariboru
Na slavnostni otvoritvi sta za izvrstno glasbo poskrbela Špela Pokržnik in Tim Ribič.

Investiranje v bivanjske standarde

Prenova doma na Tyrševi ulici je nič drugega kot izpolnitev enega od pomembnih strateških ciljev UM, s katerimi želijo študentom zagotoviti visoko kakovost bivalnih pogojev. To je zagotovo pomembna 5,6 milijonska investicija. Zato se je rektor UM med drugimi zahvalil tudi financerjema investicije Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj.

Državni sekretar Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj, Srečko Đurov, izpostavlja: “Če v tem mestu za obštudijske dejavnosti zelo dobro poskrbi ŠOUM, je potrebno izpostaviti, da Univerza v Mariboru s črpanjem evropskih sredstev, zelo dobro poskrbi za bivanjske standarde.”

otvoritev študentskega doma, dom 1, otvoritev
Direktor Študentskih domov UM, državni sekretar in rektor UM so otvorili Dom 1.

Sobe, v katerih se študenti razvijajo

Dom 1 na Tyrševi ulici, je doživel veliko posodobitev. To je namreč dom, ki je bil zgrajen leta 1964 ob ustanovitvi Študentskih domov UM, kar pomeni, da ga bomo od danes naprej gledali v novi luči. Dom ima 103 ležišča v 52-ih sobah. Pomembno je poudariti, da je tokrat dom primeren tudi za gibalno ovirane osebe.

Organizatorji v proces prenove niso pozabili vključiti niti študentov. Dom namreč krasijo  slike nagrajencev natečaja, ki je potekal prav s tem namenom. Študenti se bodo lahko družili v tematskih sobah kot so: kuhinjska delavnica, soba z mizo za bilijard in soba za skupinsko delo. Po besedah direktorja, Boruta Gabra: “S prenovo smo na UM dobili sodoben študentski dom, ki študentom nudi odlično priložnost za druženje, ustvarjanje socialne mreže, učenja samostojnega življenja in sprejemanje različnosti.”

otvoritev študentskega doma, dom 1, otvoritev, soba
Tokrat so sobe opremljene tudi z nekaj zakonskimi posteljami.

S tem korakom se ne ohranja le dediščina UM, temveč se ustvarja tudi nov standard udobja, varnosti in skupinskega duha za študente. Študentski dom ni le prostor bivanja, je kraj, kjer se spletajo prijateljstva, izpolnjujejo študentske dolžnosti in kjer vsak študent najde svoj prostor v svetu znanja. Takšna praznovanja so priložnost, da se ozremo nazaj na dosežke preteklosti in z navdušenjem zremo v prihodnost.

Rebeka KRASNIĆ
Gašper ŠLAJNAR

Rebeka Krasnić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button