Novice

Potres na Japonskem je prizanesel tradicionalnim hišam

Število smrtnih žrtev potresa, ki je 1. januarja stresel osrednji del Japonske, se je povzpelo na 202, so danes sporočile oblasti v najhuje prizadeti regiji Ishikawa. 102 človeka še vedno pogrešajo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Potres z magnitudo 7,5 je na polotoku Noto na japonskem otoku Honšu podiral stavbe, povzročal požare in sprožil visoke valove. Na tisoče reševalcev se še vedno bori s slabim vremenom in uničenimi cestami, da bi prišli do skoraj 3500 ljudi, ki ostajajo odrezani od sveta.

Po najnovejših podatkih oblasti regije Ishikawa se je število potrjenih smrtnih žrtev povzpelo s 180 na 202, obenem pa se je znižalo število pogrešanih s 120 na 102. Še v ponedeljek so poročali o 323 pogrešanih po potresu, a je odtlej veliko družin sporočilo, da so njihovi svojci na varnem.

Pomoč ponekod močno otežuje slabo vreme, zato je bilo v ponedeljek še skoraj 30.000 prizadetih v potresu nameščenih v skupno okoli 400 zavetiščih. Nekatera med njimi so bila prenatrpana. Skoraj 60.000 gospodinjstev je bilo brez tekoče vode, 15.600 pa brez električne energije.

Razmere na cestah je medtem poslabšalo večdnevno deževje, zaradi katerega se je sprožilo kakih tisoč zemeljskih plazov.

V vasi Akasaki potres prizanesel edinstvenim hišam

Hiše v majhni ribiški vasi Akasaki so zahvaljujoč staremu načinu gradnje obstale. Območja sicer uradno nima statusa kulturne dediščine, a tukaj ljudje še vedno živijo na preprost, tradicionalen način.

Potres z magnitudo 7,5, njegov epicenter je bil le nekaj kilometrov stran, je v vasi pustil posledice na nekaj strešnikih, nobena od okoli sto stavb v prepišni vasi Akasaki na zahodni obali pa se ni porušila.

Današnje enotno zasnovane vaške hiše so dodatno utrdili v poznih 30. letih prejšnjega stoletja, ko je v vasi izbruhnil požar in uničil precejšen del vasi.

Večina hiš v vasi ima zaradi ostrega dežja in snega ter oceanskega vetra, ki prihaja z Vzhodnega morja, le malo oken. Zunanje stene so izdelane iz robustnih lesenih letvic, ki so zložene vodoravno. Struktura hiš pa je podprta z debelimi tramovi, ki prečkajo strop. Hiše pred morskimi valovi tudi ščitijo visoki betonski valobrani.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button