Novice

Pregled aktualnih razmer in ukrepov proti Covid-19

V sloveniji smo priča strmemu porastu okužb, zaradi česar so prejšnji ponedeljek začeli veljati novi, strožji ukrepi.

Čeprav si verjetno že zasledil poostritev ukrepov, ki se je zgodila v ponedeljek, 8. novembra, pa ni odveč, če še enkrat na enem mestu zberemo vse omejitve. Med drugim bo pogoj PCT treba preverjati z vpogledom tudi v osebni dokument uporabnika, začasno je prepovedano zbiranje, javne kulturne in športne prireditve pa so dovoljene, če se izvajajo v zaprtem prostoru.

Uporaba zaščitne maske

Od ponedeljka na javnih krajih oziroma prostorih ni več dovoljena uporaba zaščitnih mask iz blaga. Obvezna je uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2, in sicer:

 • pri gibanju in zadrževanju v vseh javnih zaprtih krajih oziroma prostorih,
 • pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, ko ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra in ne gre za člane istega gospodinjstva,
 • v osebnih vozilih, če je v njih več oseb in ne gre za člane istega gospodinjstva.

Uporaba zaščitne maske ni obvezna za:

 • otroke do dopolnjenega 6. leta starosti,
 • vzgojitelje predšolskih otrok in vzgojitelje predšolskih otrok,
 • nastopajoče na javnih kulturnih prireditvah,
 • govornike v zaprtih javnih krajih oziroma prostorih, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj 3 metre,
 • osebe s posebnimi potrebami, ki zaščitne maske ne morejo uporabljati iz objektivnih razlogov,
 • osebe, ki izvajajo športno vadbo,
 • višje in visokošolske učitelje, kadar predavajo za zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega materiala,
 • za verske uslužbence pri opravljanju individualne duhovne oskrbe,
 • učence, dijake in študente pri pouku športne vzgoje in pouku športa, učence glasbene šole pri pouku pihal, trobil, petja, plesne pripravnice, sodobnega plesa in baleta, ter dijake pri pouku plesa, petja in inštrumenta,
 • ob upoštevanju pogoja PCT za goste, sedeče za mizo, v gostinski dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač,
 • pri neposredni komunikaciji z gluhimi, gluhoslepimi in naglušnimi osebami, če je mogoče zagotoviti medosebno razdaljo najmanj 1,5 metra, uporabo vizirja ali če komunikacija s temi osebami poteka za stekleno pregrado in
 • za tolmače za slovenski znakovni jezik.

Priporočilo NIJZ o uporabi mask je dostopno tukaj 

Začasna omejitev zbiranja ljudi in izvajanja dejavnosti

Na javnih mestih je začasno prepovedano zbiranje ljudi, razen če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva. Prav tako so od ponedeljka dalje začasno prepovedana slavja, praznovanja in poročne slovesnosti ter javne prireditve – razen kulturnih in športnih prireditev, ki se odvijajo v zaprtih prostorih – in shodi. To pomeni tudi vsi študentski dogodki in zabave.

 Od 8. novembra hitre teste in teste za samotestiranje krije država

Od 8. novembra dalje ponovno velja, da stroške testiranj s hitrimi testi krije država. S tem dnem se poleg tega znižuje starostna meja za izpolnjevanje pogoja PCT. Pogoj PCT bo treba odslej preverjati tudi z vpogledom v osebni dokument uporabnika.

Cepiva so zagotovljena za vse!

Evropska komisija je prejšnji tedn odobrila že osmo pogodbo s farmacevtskim podjetjem za nakup potencialnega cepiva proti COVID-19. Pogodba s podjetjem Valneva vsem državam članicam EU omogoča nakup skoraj 27 milijonov odmerkov v letu 2022. V njej je predvidena tudi možnost prilagoditve cepiva novim različicam sevov, prav tako pa državam članicam omogoča nabavo do 33 milijonov dodatnih odmerkov cepiva leta 2023.

Ta pogodba dopolnjuje že zagotovljen širok portfelj cepiv, ki se bodo proizvajala v Evropi, vključno s pogodbami, ki so bile že podpisane s podjetji AstraZeneca, Sanofi-GSKJanssen Pharmaceutica NVBioNtech-PfizerCureVacModerna in Novavax.

Ostani zdravi, ravnaj odgovorno, saj bomo le tako skupaj premagali epidemijo.

Mlad.si
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button