Kultura

Bojan Golčar – Posledice

V samozaložbi je Bojan Golčar izdal svojo drugo fotografsko monografijo z naslovom Posledice, v kateri predstavlja svoje videnje problema podnebnih sprememb in neodgovornega ravnanja s planetom. Spremno besedo je prispevala pesnica in pisateljica Tatjana Pregl Kobe.

Bojan Golčar je na fotografsko sceno vstopil z gledališko fotografijo konec osemdesetih let prejšnjega stoletja. Nekaj let kasneje je ustvaril serijo fotografij z naslovom Medprostori teles. Pri ponovnem vstopu v resno fotografsko ustvarjanje se je posvetil ustvarjanju zgodb. Eksistenčnih. Programskih. Ekoloških.

Serija dvesto dveh črno-belih fotografij Usedline in sledovi je našla svoje mesto v obsežni monografiji z enakim naslovom, ki je leta 2017 izšla pri mariborski Založbi Litera. Kot sublimna zgodba o Mariboru, mestu kontrastov, zapuščenosti in izgubljenih iluzij, romantičnosti in mladostniških sanjarij, nenavadnih projektov in obetajočih vizij.

V istem letu je nastala tudi njegova serija fotografij z naslovom Onkraj tišine, s katero je avtor povezal svojo strast do fotografije in glasbe ter se dotaknil usode propadajočih zapuščenih prostorov in vizije njihove nove namembnosti. Tudi pri seriji fotografij Posledice ostaja zvest svojemu načinu fotografiranja, ki ni toliko opis danega motiva kot vizualna pripoved z naelektreno pomembnim sporočilom. Njegove fotografije so impresivne, estetske, vabljivo dramatične.

Narava se spreminja, čakajo nas posledice

Bojan Golčar, Posledice, Usedline in sledovi, Založba Litera, 
Bojan Golčar, Posledice, Usedline in sledovi, Založba Litera, 
 

  Življenje na Zemlji je najveličastnejši in najbolj kompleksen pojav, kar jih poznamo. Okolje in življenje sta nerazdružljivo prepletena. A naš planet je danes v hudi nevarnosti. Po vsem svetu uničujemo gozdove, puščave se širijo, reke in morja propadajo zaradi onesnaževanja. Tudi zrak, ki ga vdihavamo, se slabša. S tem, ko se ozračje segreva, se povečujejo puščave, ledeniki pa se topijo, kar zelo vpliva na vremenske razmere po svetu.

  Narava nas z vse pogostejšimi ekstremnimi vremenskimi pojavi opozarja, da se dogajajo spremembe, ki so lahko v bližnji prihodnosti nevarne za naše bivanje na planetu. Otoškim ljudem grozi naraščanje morske gladine in orkani, ljudem na celini poplave in zemeljski plazovi, uničeni bodo alpski ekosistemi, vse večja grožnja je suša. Posledica podnebnih sprememb bo izumrtje številnih živali. Zaradi taljenja ledenikov bo zmanjkalo tudi veliko zalog pitne vode. V sodobni družbi je nemaren odnos do okolja zastrašujoč, saj kaže nezrel odnos posameznika do zdravega planeta.

  Z novo serijo fotografij Bojan Golčar o posledicah tega kratkovidnega odnosa ljudem odpira oči v upanju, da za rešitev Zemlje še ni prepozno. S svojimi futurističnimi fotografijami, ki ne prikazujejo vzrokov, temveč posledice klimatskih sprememb in urbanega onesnaževanja zraka s smetmi in prekomerno navzočnostjo ogljikovega dioksida v zemeljski atmosferi, predstavlja svojo vizijo. Kakšne bodo dejanske posledice, bo pokazala prihodnost.

  Serija fotografij Posledice je le njegovo videnje, kajti nihče ne ve in nihče si niti približno ne upa napovedati, kakšen bo jutrišnji svet, ki umira pred našimi očmi. Le eno je gotovo: drugačen bo.

   

  Tatjana PREGL KOBE
  Bojan GOLČAR

  Sorodni članki

  Back to top button