Kultura

Hči Camorre Siniše Gačića je najboljši film letošnjega festivala Dokudoc

Po ogledu filmov na letošnjem mednarodnem festivalu dokumentarnega filma Dokudoc je žirija kot najboljšega izbrala dokumentarni film Hči Camorre režiserja Siniše Gačića. Ob tem je izpostavila še dva filma, in sicer Zgodbe iz kuhinje režiserja Mihe Mohoriča in Korak bliže, ki ga je režiral Jernej Kastelec. V nedeljo bodo ti filmi na ogled na spletu.

Festival Docudoc je v živo potekal septembra v Mariboru, a žirija takrat zaradi izrednih razmer ni opravila izbora. Kot je za STA pojasnila direktorica festivala Maja Malus Azhdari iz društva Mitra, so si člani žirije naknadno ogledali vse sodelujoče slovenske dokumentarne filme na festivalu in zdaj sporočili svojo odločitev. Letošnja žirija je bila v sestavi Rada Šešić, Hanka Kastelicova in Želimir Žilnik.

Naziv Dokudoc izbrani 2020 so prisodili filmu Hči Camorre režiserja Siniše Gačića. Ta po njihovih ocenah vsebuje vse bistvene elemente najboljšega filma. Ima namreč odličnega glavnega junaka, močna čustva, fantastično dostopnost protagonistov, jasen potek zgodbe, brezhiben vizualni pristop in filmsko montažo, narejeno z občutkom. “Režiserju je uspelo vse te elemente povezati v močno, skladno, univerzalno, obzervacijsko filmsko izkušnjo, ki navdušuje občinstvo,” so zapisali v utemeljitvi.

 

Film Zgodbe iz kuhinje Mihe Mohoriča je bil deležen posebne omembe žirije. To pa zato, ker “filmski slog dobro ustreza vrsti pripovedi, ki jo je režiser želel deliti, kjer je tisto, kar je vsakdanje, povzdignjeno in pridobi globok pomen”. “Filmski jezik, črno-bela fotografija in neverjetna dostopnost protagonistov pomagajo gledalcu, da začuti prostor in intimnost,” je navedla žirija.

Posebej omenja tudi film Korak bliže Jerneja Kastelca. V njem avtor prinaša temo migrantov in migracij v zgodbi spoznavanja in druženja slovenske družine in prispelih beguncev, novih sosedov, ki živijo v bližnji hiši. “Film izžareva optimizem, zaradi česar je edinstven,” je izpostavila žirija.

Vsi trije filmi bodo na ogled v spletni projekciji v nedeljo na spletni strani Baze slovenskih filmov na povezavi: https://bsf.si/sl/dogodki/dokudoc-izbrani-2020/.

V središču pozornosti 9. mednarodnega festivala dokumentarnega filma Dokudoc pa je bila scenaristka in režiserka Maja Weiss. Ta je prejela plaketo Dokumentarno ime 2020 za izjemen prispevek k razvoju slovenskega dokumentarnega filma.

 

 STA
Pixabay
ikona snemalec ZUHR FILM

Sorodni članki

Back to top button