Kultura

Beethovnova deseta simfonija bo le dokončana – z umetno inteligenco

Mednarodna skupina muzikologov, pianist Robert Levin in računalniški strokovnjaki bodo uporabili osnutke za nedokončano deseto simfonijo Ludwiga van Beethovna, da bi s pomočjo umetne inteligence dokončali omenjeno delo.

Projekt je spodbudilo podjetje Deutsche Telekom, delo pa bodo preimerno izvedli 28. aprila v Bonnu. Simfonijo bo zaigral Beethovnov orkester s sedežem v Bonnu in tako obeležil 250 let, odkar se je skladatelj rodil v tem mestu.

Simfonijo bodo krstno izvedli 28. aprila 2020 v Bonnu.

Skupina nima veliko gradiva, saj je Beethoven za simfonijo zapustil le osnutke. Kljub temu pa si muzikologi, pianist Robert Levin in računalniški strokovnjaki želijo razviti algoritem za dokončanje manjkajočih delov v Beethovnovem slogu.

V tem trenutku še ne morejo povedati, kaj bo iz tega nastalo. “Algoritem je nepredvidljiv in nas vsak dan znova preseneča,” je povedal koordinator projekta Matthias Röder, direktor Karajanovega inštituta v Salzburgu. “Je kot majhen otrok, ki raziskuje Beethovnov svet,” je dodal.

Tudi Schubertovo deseto simfonijo v D-duru, ki je morda najslavnejše nedokončano delo, je “dokončal” računalnik. Financirala ga je kitajska družba Huawei, krstno pa so jo predstavili februarja v Londonu.

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button