Okolje

Oktobrski obseg arktičnega ledu na rekordno nizki ravni

Obseg arktičnega morskega ledu je v letošnjem oktobru na najnižji ravni za ta del leta v 41 letih, odkar znanstveniki njegov razvoj spremljajo s sateliti, so pokazali rezultati danskih raziskovalcev. Vzrok za to je nenavadno toplo morje za to obdobje. Gre za nov dokaz o velikih učinkih globalnega segrevanja ozračja za Arktiko.

Od 90. let minulega stoletja je intenzivnost segrevanja ozračja namreč največja prav na polarnem območju na skrajnem severu planeta. Temperature se tako zvišujejo z enkrat hitrejšo dinamiko kot drugod po svetu. Znanstveniki ta fenomen imenujejo arktično ojačanje. To nastane, ko toplejše ozračje, rast temperature morja in manjši obseg ledenega pokrova učinkujejo kot začarana spirala.

“Oktobrski obseg arktičnega morskega ledu bo najmanjši v zgodovini merjenja in njegova rast v jesenskih in zimskih mesecih bo manj izrazita kot običajno,” je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal znanstvenik na Danskem meteorološkem inštitutu Rasmus Tonboe.

Po prvih satelitskih podatkih je bil obseg arktičnega morskega ledu 27. oktobra pri 6,5 milijona kvadratnih kilometrov. To pa je najmanj za ta čas v letu od začetka satelitskega opazovanja spreminjanja ledenega pokrova v 1979.

V arktičnem poletju se namreč obseg morskega ledu zmanjša na okoli pet milijonov kvadratnih kilometrov. Ob prehodu v hladnejši del leta se ta spet poveča. V globoki arktični zimi pa običajno doseže okoli 15 milijonov kvadratnih kilometrov.

Vendar pa višje temperature zmanjšujejo tako obseg poletnega kot zimskega ledenega pokrova. V zadnjih letih na območju Arktike prihaja celo do takšnih temperaturnih odstopanj, da je moč govoriti o pravih vročinskih valovih. Podatki za oktober govorijo o približno osemodstotnem upadu obsega v zadnjih desetih letih.

Manjši obseg ledu, ki odbija sončno svetlobo, povzroča, da morje absorbira več svetlobe. To pa dviga njegovo temperaturo in posredno prispeva k dvigu globalne temperature. Tudi če bi emisije toplogrednih plinov ostale nespremenjene, bi trend manjšanja obsega arktičnega ledu h globalnemu segrevanju prispeval dodatnih 0,2 stopinje Celzija. Tako je ta teden pokazala študija Inštituta za raziskave podnebnih vplivov iz nemškega Potsdama.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button