Okolje

Zaradi globalnega segrevanja visokogorje vse bolj nevarno za obiskovalce

Podnebne spremembe močno vplivajo tudi na visokogorje v Alpah, kjer planinarjenje postaja vse bolj nevarno, trdijo raziskovalci švicarskega instituta WSL, kjer v prvi vrsti preučujejo sneg in plazove. Kot kažejo analize različnih študij, lahko v bodoče pričakujemo vse več podorov skal in kamenja, pa tudi obsegi se bodo povečevali.

Švicarski raziskovalci trdijo, da bodo ti pojavi pogostejši v visokogorju, v nižjih predelih pa bodo pogostejši zemeljski plazovi. Vse to je povezano s pričakovanimi suhimi in vse bolj vročimi poletji, močnimi neurji in nalivi, pa tudi vse manjšo količino novozapadlega snega.

Razmere v visokogorju dodatno ogroža manjšanje ledenikov. Pod ledeniki je pogosto nestabilna podlaga, ki grozi, da bo padla oziroma drsela proti dolini. “Posledice bodo padanje skal in balvanov ter zemeljski plazovi,” so zapisali pri WSL. Tam opozarjajo tudi na vse bolj obilne nevihte. Te vse večkrat poskrbijo za polne hudournike in potoke, ki pred seboj odnašajo vse prepreke.

V švicarskih Alpah je okrog 65.000 kilometrov različnih poti.

Kot še pravijo, so prvi vplivi že vidni. Zaradi klimatskih sprememb so v švicarskih Alpah že zaprli prve poti ali pa morali speljati nove, ker so zaradi zmanjšanja ledenikov območja nad potmi postala nestabilna. Lep primer je bil viseči most v kantonu Wallis, ki so ga odprli leta 2010. Kmalu po odprtju pa ga je padajoče kamenje uničilo, zato je bila potrebna rekonstrukcija.

Pohodnike si v Švici seveda še naprej želijo. Obenem pa opozarjajo, da se ti naj na svoje poti dobro pripravijo in ocenijo tveganje. Gre za znane nevarnosti v gorah, ki jih je s klimatskimi spremembami v visokogorju več. Novih tveganj zaradi sprememb pa zaenkrat niso zaznali.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button