Življenjski slog

Ali pretiravaš z zdravimi navadami?

8 »zdravih navad«, s katerimi ljudje pretiravamo

Skrb za zdravje je pomemben del življenja, a včasih znamo z zdravimi aktivnostmi iti tudi čez mejo. Te zanima, katere aktivnosti bodo škodovale tvojemu zdravju, če jih preveč ponavljaš?

Pitje vina za zdravo srce
Na zdravje

| Kozarec rdečega vina na dan je dober za zdravje našega srca, a veliko ljudi misli, da bo koristno tudi, če kozarec zamenjajo s steklenico vina na dan. Raziskava v American Journal of Cardiology je pokazala, da ljudje, ki mislijo, da je vino zdrava in srcu prijazna pijača, povprečno popijejo 47 odstotkov več kot preostali in s tem tvegajo višji krvni pritisk, povečanje telesne teže in možnost kapi.

Prigrizki v obliki fitnes ploščic
Študentska hrana

| Raziskava v Journal of Marketing and Research je pokazala, da fitnes ploščice zavirajo izgubo teže, saj so udeleženci, ki so se odločili za fitness ploščico namesto študentske mešanice oreščkov, pojedli več in trenirali manj. Naj te beseda fitnes ne zavede. 

Več seksa za boljšo intimnost
Dotik v postelji

| Pogostejši seks = boljše razmerje? Glede na rezultate študije, objavljene v Social Psychology and Personality Science, to ne drži. Več seksa sicer pomeni srečnejšega partnerja, a ta sreča se izniči, če se posteljnim aktivnostim predajamo več kot enkrat na teden. Podobna raziskava je ugotovila tudi, da so pari, ki so podvojili količino seksa, postali manj zainteresirani zanj in so si ga želeli manj, kot pari, ki so se držali starih navad. 

Piling ali odstranjevanje odmrle kože
Obrazni piling

| Piling obraza ti pomaga, da se znebiš odmrlih celic, odvečnega olja in drugih nečistoč, kljub temu pa dermatolog Joshua L. Fox opozarja, da lahko preveč pilinga škodi. Agresivno drgnjenje kože jo lahko izsuši in razdraži, zato se pozanimaj, kaj je dobro za tvoj tip kože. 

Vitamini in prehranska dopolnila
Vitaminske tablete

| Dopolnila z visoko vsebnostjo vitaminov so lahko precej nevarna. Podatki kažejo, da ljudje, ki zaužijejo vsaj štirikrat več vitaminov, kot jih je v normalni dieti, večkrat zbolijo za rakom. Dr. Tim Byers, strokovnjak na področju javnih zdravstvenih navad, namreč pravi, da lahko vsakodnevno jemanje prevelikih količin vitaminov zavira rast in razvoj celic. 

Premočno krtačenje zob
Ščetkanje zob

| Če svoje zobe krtačiš premočno, lahko poškoduješ sklenino in dlesni, kar pa pripelje do številnih dentalnih problemov, kot so vnetje obzobnih tkiv ali luknjice v zobeh. Raje uporabi mehkejšo ščetko, zobe pa umivaj s kratkimi potegi in nežnim drgnjenjem. Krtačko med umivanjem premikaj po celotni ustni votlini, a pazi, da se ščetine na njej ne upogibajo – to je namreč znak, da pritiskaš premočno. 

Prekomerna vadba
Vadba v fitnesu

| Čeprav se sliši neverjetno, obstaja del populacije, ki z gibanjem pretirava in telesu ne dovoli regeneracije in počitka. Prekomerna vadba lahko vodi v poškodbe, zato je pomembno, da ne pretiravaš, da si vzameš dovolj časa za počitek in da ne obremenjuješ zgolj ene skupine mišic, temveč vaje tudi zamenjaš.

Preveč spanca
Spanje v postelji

| Škoduje lahko tudi preveč spanca, predvsem, kadar želiš med vikendom nadoknaditi neprespane ure, ki si jih nabral med tednom. Tvoje telo se namreč prilagodi poznemu vstajanju, zato boš v nedeljo težje zaspal, v ponedeljek pa se še težje prebudil. Raziskave so pokazale, da škoduje tudi preveč spanca, saj so ljudje, ki so spijo več kot devet ur na dan, bolj nagnjeni k Alzhaimerjevi bolezni.

   

   DOSTOP.si / UK
   splet (vir)

  Uredništvo DOSTOP.si

  Uredništvo portala DOSTOP.si

  Sorodni članki

  Back to top button