Življenjski slog

Kako najlažje preklicati načrte preko SMS sporočila?

Življenje brez prijateljev bi bilo pusto. Ne bi bilo nikogar, s katerim bi preživljal prazne popoldneve, kofetkal ob sončnih dnevih in obiskoval nočne žure. Kljub temu pa se lahko včasih zgodi, da ti nekaj nujnega prekriža načrte, ki si jih imel s prijatelji. Kako jim lahko na prijazen način sporočiš, da načrt odpade?

Zagotovo veš, kakšen je občutek, kadar te nekdo zadnjo minuto pusti na cedilu. Ti si se že cel teden veselil vajinega druženja, sedaj pa je vse skupaj propadlo. Zagotovo si ne želiš, da bi se tako počutil tudi tvoj prijatelj. Vendar pa se včasih pripeti kaj, česar nisi mogel predvideti in moraš zato vajine plane odpovedati.

LeslieBeth Wish, psihoterapevtka in avtorica knjige Smart Relationships, je podala nekaj nasvetov, kako s sporočilom najlažje in najmanj boleče prekličeš načrte.

Vedno ponudi razlog

Če že moraš prijatelja pustiti na cedilu, mu ponudi razlog, zakaj. Ni treba, da greš v podrobnosti, dovolj je le, da okvirno poveš, zakaj si moral preklicati načrte. Bodi neposreden, da ne bo videti, kot da le iščeš izgovore.

Pokaži, da si tudi ti razočaran

Wisheva pravi, da prijatelju povej, kako ceniš čas, ki ga preživita skupaj. Povej mu, da si se veselil vajine pijače in koliko ti pomeni vajino prijateljstvo.

Povej, da ti je žal

Ne podcenjuj klasičnega opravičila. V SMS-u je največkrat dovolj že preprost “Oprosti” ali pa “Žal mi je”. Kljub temu pa je prav, da v opravičilu poveš, kaj si storil narobe in zakaj. Morda si slabo splaniral svoj dan ali pa se enostavno težko držiš urnika.

SMS
Opravičilo je lahko tudi tako: “Oprosti, res sem se veselil najine pijače, vendar dobim nenačrtovan obisk domačih, zato mi tokrat ne bo uspelo. Te lahko pokličem zvečer? Res me zanima, kako ti je šlo na izpitu!”

Naredi nov načrt

Če vama ni uspelo tokrat, vama pa pijača naslednjič zagotovo ne uide. Ampak ne odlašaj, vajino srečanje načrtuj še v istem tednu. Morda ima prijatelj novico, ki ne more čakati še dva tedna, da se ti umirijo stvari na faksu.

Ponudi se, da naslednjič ti častiš

Prijatelj ti bo zagotovo lažje oprostil, da si moral preklicati načrte, če mu kar takoj poveš, da naslednjo pijačo plačaš ti. “Žal mi je, danes mi res ne bo uspelo. Moram predelati še ogromno zapiskov za jutrišnji kolokvij. Imaš čas v ponedeljek? Častim pijačo!” je zagotovo odličen primer sporočila, ki ti bo olajšal preklic skupnih načrtov.

Pokliči

Namesto pisanja pa je še bolje, da prijatelja ali prijateljico kar pokličeš. Prepričaj se, kdaj ima čas in ga še isti dan pokliči. Tako ne bo nobenih zamer, izvedel pa boš tudi tisto pomembno novico, ki bi jo moral slišati na pijači.

Ne glede na situacijo je vsem neprijetno, kadar morajo nekoga pustiti na cedilu. S temi nasveti bo vse skupaj nekoliko enostavneje, zagotovo pa prijatelj ne bo jezen, ampak bo razumel, da ti tokrat resnično ni uspelo priti.

 

DOSTOP.si / UK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button