Prehrana

Mala kuhna: čufti naših babic nekoliko drugače, in sicer z jagnjetino

Čufti ali mesne kroglice? Semantični diferencial ali morda globoka kulinarična dilema? V vsakem primeru pa odlična jed, ki si zasluži izvrsten recept.

Čufti so hrana, ki nas spomni na vse lepe občutke. Nas potolaži, ko smo žalostni, pogreje kadar nas zebe in pogosto vrne v brezbrižno preteklost, ko smo kot otroci že na vratih vedeli, da naše mame ali babice pripravljajo nekaj zares okusnega. A receptov in skrivnosti za pripravo okusnih čuftov je nešteto. Ostani z nami, kajti v nadaljevanju ti bo Mala kuhna razkrila nov trik ali dva.

Ena izmed do sedaj dobro varovanih skrivnosti pri pripravi čuftov, pa se pojavi že takoj na začetku. Ker v Mali kuhni radi naredijo stvari po svoje in ker radi eksperimentirajo, smo za njihove čufte, namesto govedine ali svinjine, uporabili jagnjetino. Če se v tem trenutku sprašuješ kako za vraga jim je to padlo na pamet, potem beri naprej. Jagnječje meso je izjemno nežno in delikatno. Ob pravi vzgoji živali pa je tudi zelo blagega, sladkega in subtilnega okusa z malo maščob in neprekosljivo aromo. Če želiš, da bodo tvoji čufti zares izstopali ter pozitivno presenetili kakšna odličnih čuftov lačna usta, bo izbira kakovostne jagnjetine namesto svinjine ali govedine, zagotovo prava.

Dovolj razlaganja, na vrsti so čufti

mala kuhna, čufti, recept,

Sestavine

  • 500 g mlete jagnjetine
  • 1 veliko jajce
  • 1 žlička soli in popra
  • 1 ščepec kumine
  • 1 strok česna
  • 1 večji ščep peteršilja
  • 200 g drobljenega kruha ali krušnih drobtin
  • 100 g sesekljane čebule (približno ena srednja čebula)
  • 2 žlici grškega jogurta
  • 100 g mocarele

Naše mesne kroglice smo, ker smo jih želeli narediti sočne in polnega okusa, obogatili z grškim jogurtom in nekaj mocarele namesto mleka. Razlog za to odločitev leži v večji količini maščob, ki jih vsebujeta mocarela in grški jogurt v primerjavi z mlekom. Vsi pa vemo da maščoba pomeni okus in sočnost! Namesto že skoraj tradicionalnega riža pa smo uporabili kar star kruh, ki je odlično poskrbel, da je ves ta okus v čuftih med kuhanjem tudi ostal.

Recept

mala kuhna, čufti, recept,

Na oljčnem olju prepraži nasekljano čebulo. Ko je ta fino popražena, počakaj da se ohladi. Nato jo zmešal z mleto jagnjetino, nastrganim starim kruhom, grškim jogurtom, jajcem, peteršiljem, česnom, kumino, poprom, soljo in mocarelo. Maso zelo dobro premešaj z leseno žlico, da se vse sestavine povežejo. Če se ti zdi premokra pa dodaj še nekaj drobtin ali moke.

Pravo razmerje sestavin je ključnega pomena, da bodo čufti ostali sočni.

mala kuhna, čufti, recept,

Ko imaš maso pripravljeno ter dobro premešano, si z vodo navlaži roke ter oblikuj mesne kroglice. Velikost čuftov lahko določiš sam, vendar pri tem upoštevaj, da bo čas kuhanja zato drugačen. Mala kuhna je naredila čufte v velikosti žogice za namizni tenis. Tako so iz približno kilograma zmesi dobili 24 čuftov.

Čufte na rahlo pomokaj in jih popeči v ponvi, da dobijo zlato rjavo, karamelizirano barvo. Te nato vzemi iz ponve, ponev pa deglaziraj z belim vinom. S tem boš odstranil vse karamelizirane koščke, ki so se prijeli na ponev. Ti namreč prinesejo veliko mero okusna h končani jedi. Zato je pomembno, da pri kuhanju, če se le da, uporabiš ponev, na katero se kdaj kaj tudi prime. Vino nato reduciraj za polovico, da ves alkohol izpari, tekočina pa se nekoliko zgosti. Nato dodaj nekaj kvalitetnih pelatov ter tradicionalno začini s soljo in poprom po okusu. V tako pripravljeno omako nato nežno položi čufte in jih rahlo kuhaj še približno 15 minut.

Mala kuhna je čufte v omaki servirala s krompirjevim pirejem, točno tako, kot smo to bili navajeni dobiti pri naših babicah.

Andrej Vindiš, Mala kuhna, pojasni kaj so čufti in kaj mesne kroglice

Ravno preden smo prijatelji iz Male kuhne pričeli z objavo tega recepta, smo zapadli v globoko in perečo dilemo o tem kaj sploh definira čufte. In kakšna je razlika med čufti in mesnimi kroglicami?

V Mali kuhni smo se strinjali, da pravi domači čufti v paradižnikovi omaki zmeraj pridejo z rižem. To jih namreč dela različne od vseh ostalih mesnih kroglic na svetu. Če jih naredimo brez riža so samo mesne kroglice v omaki. A to ima tako svoje prednosti kot slabosti. Dejstvo je, da riž učinkovito vpija vlago, ki jo med kuhanjem pušča meso. In to ga seveda naredi mehkega in polnega mesnega okusa. Po drugi strani, pa riž redči meso. Riž je pri čuftih sredstvo za dodajanje volumna, ki so ga naše babice s pridom in varčevalnim nasmehom dodajale v meso. V primerjavi z kruhom ali drobtinami, pa bo riž veliko slabše vpil maščobo mesa med kuhanjem. In vsi vemo, da kjer ni maščobe, ni okusa. Odločitev kaj je torej boljše ali slabše pa prepuščamo kar tebi!

 

Za razliko od mnogih drugih kuhinj in kuharjev se Mala kuhna pogosto loti jagnječjega mesa. Se še spomnite recepta za jagnječje krače izpod peke? Mmmmm … njami!

 

 Andrej VINDIŠ / Mala kuhna
 mala_kuhna
ikona snemalec Little Kitchen

Sorodni članki

Back to top button