GlasbaKultura

(Z)mešani festival letos glasbeno obarval prve junijske dni

Kaj je boljšega, kot preživeti svoje dneve ali noči ob ritmu dobre glasbe? Glasbeni festival z nenavadnim imenom že več let medsebojno povezuje ustvarjalnost, poezijo, komedijo, izobraževalno vsebino in otroško igro. V malce drugačni luči smo spoznali nekaj pesniških skupin, na svoj račun pa so preko delavnic prišli tudi otroci, ki so prikazali svoje ustvarjalne sposobnosti. Letos je potekal med 7. in 10. junijem v Vetrinjskem dvoru.

(Z)mešani festival je eden izmed redkih slovenskih zero-waste festivalov, katerega glavni cilj je zmanjšanje količine proizvedenih odpadkov. Vetrinjski dvor so zapolnili krativci raznolikih kulturnih sfer, ustvarjalci iz KUD Coda in uveljavljena imena glasbene scene, ki so svoja dela z veseljem delili s poslušalci.

Ni bilo pomembno ob kakšni glasbi uživaš, (Z)mešani festival je ponujal širok izbor za vse okuse, ustvarjalci pa so prihajali iz vseh delov Slovenije. Kot dodatek so podelili tudi zgodbe o svojem pričetku in poti, ki jih je pripeljala do uspeha. Seveda pa smo se tudi kaj naučili.

Ob glasbi so uživali mlajši in starejši, čez dan in tudi ponoči.

(Z)mešani festival pošilja pozdrav iz Prekmurja, Štajerske in Gorenjske!

V četrtek smo spremljali koncerte udeležencev programa skupinska igra KUD Coda, Smaal Tokka in Smetnakov, ki se medsebojno glasbeno zelo razlikujejo.

Codovci so zapeli številne slovenske in angleške pesmi, v malce drugačni instrumentalni in vokalni izvedbi. Zase pravijo, da njihova glasba ne pozna meja, kar pa smo lahko spoznali tudi mi.

Smaal Tokk nam je prikazal, kaj pomeni biti pravi Primorec. Ne samo, da v svojih pesmih modruje v narečju Vipavske doline, te modrosti tudi deli na humoren in zabaven način. V svoj nastop pa preko pogovora, vsake toliko časa, vključi tudi poslušalce.

Videli in poslušali smo lahko tudi aktualne zmagovalce ŠOUROCKa Smetnake. Kranjsko-tržiški glasbeni sestav je zapolnil oder Vetrinjskega dvora in tam odpel svoje pesmi. Njihova glasba je bila humorna, ironična in posebna, seveda na svoj način.

“Četudi delaš napake, se moraš kdaj pohvaliti”

V soboto smo lahko spremljali še koncerta Fed Horses in učencev KUD Coda, zjutraj pa je potekala tudi Marsova reciklažna delavnica (za otroke). (Z)mešani dnevi so se končali z DJ After partijem, za katerega so poskrbeli učenci DJ šole Afterwave.

Kljub dežju, se je koncert nemoteno odvijal naprej.

Akustični dvojec Fed Horses sta odigrala čustvene in ljubeznive pesmi, ki te lahko, če jim daš priložnost, tudi kaj naučijo. Glasba ni namenjena za ozek krog poslušalcev, temveč vsem, ki bi jo lahko poskušali tudi razumeti. Seveda pa je njun nastop spremljal tudi humor, če se je zgodilo, da kaj ni šlo, kakor bi moralo – ker včasih so tudi napake vredne pohvale.

Nazadnje smo na (Z)mešanem festivalu lahko uživali še ob DJ glasbi, ob kateri smo lahko, kljub dežju, tudi malo zaplesali.

Iva KNEZ
Iva KNEZ

Iva Knez

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button