Kultura

V Mariboru steklo glasovanje o projektih v okviru participativnega proračuna

V Mestni občini Maribor so odprli glasovanje o projektih, ki so predlagani za uresničitev v okviru participativnega proračuna. Na spletni strani www.mariborsodeluj.si lahko Mariborčani in Mariborčanke do 10. decembra oddajo svoj glas za enega ali več od 131 projektnih predlogov na seznamu.

Glasovanje se bo zaključilo 10. decembra opolnoči. Po koncu glasovanja bo spletna aplikacija samodejno zbrala vse glasove in glede na število glasov oblikovala seznam projektov.

Glasuje lahko vsakdo s stalnim prebivališčem v Mestni občini Maribor, ki je star vsaj 15 let, so sporočili z občine.

Med izglasovane projekte za posamezno območje se bodo umestili projekti po vrsti glede na število prejetih glasov. Glasuje se lahko dokler skupna vrednost projektov ne zapolni ali preseže predvidenega zneska – 120.000 evrov za posamezno območje.

Če na posameznem območju vrednost izglasovanih projektov ne doseže vrednosti 120.000 evrov, se preostala sredstva prerazporedijo v enakomernih deležih na preostala območja. Zaradi epidemioloških razmer osebno glasovanje na mestnih četrteh in krajevnih skupnostih ni mogoče.

Projekti, ki bodo deležni največ podpore, bodo po napovedih vključeni v proračun občine za leti 2021 in 2022. Zanje naj bi v dveh letih namenili skupno pol milijona evrov proračunskih sredstev.

Maribor je leta 2015 kot prva občina v Sloveniji pristopil k temu mehanizmu, ko je participativni proračun pilotno uvedel za eno od mestnih četrti. A je kasneje projekt zamrl. Ekipa župana Saše Arsenoviča je projekt letos znova obudila. Tokrat ga izvajajo na ravni celotnega mesta, ki so ga v ta namen razdelili na štiri območja. Vsako bo imelo na voljo 60.000 evrov na leto za projekte, ki jih bodo predlagali in izglasovali občani.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button