Šport

Maribor se pospešeno pripravlja na Olimpijski festival evropske mladine

Mariboru se obeta največji športni dogodek v zgodovini mesta in natanko 365 dni pred njegovim začetkom je severno ploščad Ljudskega vrta napolnila množica, ki športni spektakel že nestrpno pričakuje. Podeljene so bile medalje najboljšim na slovenskem Državnem prvenstvu v cestnem kolesarstvu, olimpijsko festivalsko himno je predstavil Tim Kores – Kori, nastopil pa je tudi Emkej.

Olimpijski festival Evropske mladine je največji večpanožni športni dogodek za mlade športnike med 14. in 18. letom. Maribor ga bo gostil prihodnje leto, v letu 2023, ko bo naše športno mesto zadihalo z mladimi športniki iz kar 50 držav. Ti se bodo pomerili v plavanju, judu, tenisu, odbojki, športni gimnastiki, atletiki, kolesarstvu in rokometu. Ustaljenim disciplinam pa se bodo tokrat prvič pridružila tudi rolkanje, gorsko kolesarjenje in košarka 3×3.

Mladim športnikom bo ta izkušnja predstavljala prvo srečanje z olimpizmom, Mariboru pa priložnost, da gosti športni dogodek mednarodnega pomena. Največji športni dogodek v Mariboru doslej so organizatorji napovedali natanko 365 dni pred njegovim začetkom, na severni ploščadi Ljudskega vrta.

Emkej, Ljudski vrt, Maribor, šport, EYOF, EYOF2023, Državno prvenstvo v cestnem kolesarstvu, Tim Kores Kori, Kori, festival, Adam Jordan, Mihael Štajnar, Matevž Govekar, Luka Mezgec, Kristijan Koren, Filip Flisar, Muzičari
Severna ploščad Ljudskega vrta je na vroče nedeljsko popoldne zadihala z olimpijskimi pljuči.

Vrhunski športniki v pozdrav bodočim vrhunskim

Vroče nedeljsko popoldne so nad Ljudskim vrtom še dodatno ogreli kolesarji, ki so v Mariboru zaključili slovensko Državno prvenstvo v cestnem kolesarstvu. Prihodu v cilj je (po Zdravljici, kot se za športni dogodek spodobi) sledila podelitev odličij najboljšim med najboljšimi.

Emkej, Ljudski vrt, Maribor, šport, EYOF, EYOF2023, Državno prvenstvo v cestnem kolesarstvu, Tim Kores Kori, Kori, festival, Adam Jordan, Mihael Štajnar, Matevž Govekar, Luka Mezgec, Kristijan Koren, Filip Flisar, Muzičari | Kolesarje Državnega prvenstva v cestnem kolesarstvu je v Mariboru prikazala množica navijačev.
Emkej, Ljudski vrt, Maribor, šport, EYOF, EYOF2023, Državno prvenstvo v cestnem kolesarstvu, Tim Kores Kori, Kori, festival, Adam Jordan, Mihael Štajnar, Matevž Govekar, Luka Mezgec, Kristijan Koren, Filip Flisar, Muzičari | Po koncu dirke pa so bili nagrajeni tako najboljši kolesarji kategorije do 23 let …
Emkej, Ljudski vrt, Maribor, šport, EYOF, EYOF2023, Državno prvenstvo v cestnem kolesarstvu, Tim Kores Kori, Kori, festival, Adam Jordan, Mihael Štajnar, Matevž Govekar, Luka Mezgec, Kristijan Koren, Filip Flisar, Muzičari | … kot tudi člani.

  V kategoriji do 23 let so slavili Adam Jordan s tretjim mestom, Mihael Štajnar na drugem mestu in Matevž Govekar z zlatom in slavnostnim dresom. Sledila je podelitev odličij kolesarjem, ki so na državnem prvenstvu tekmovali kot člani. Bron je osvojil (oz. privozil) Luka Mezgec, srebro Matevž Govekar, ki je slavil kar dvakrat, državni prvak v cestnem kolesarstvu pa je postal Kristijan Koren.

  Med ženskami so v kategoriji do 23 let slavile Lara Maretič na tretjem mestu, Nina Pugelj na drugem in Nika Bobnar kot prva. Naslov državne prvakinje med članicami je osvojila Eugenija Bujak, sledili pa sta ji Špela Kern na drugem mestu in Urška Pintar z bronom.

  “EYOF – don’t give up when you hit the floor”

  Nato se je dogajanje na severni ploščadi hrama mariborskega nogometa preselilo na drug oder, kjer je Tim Kores Kori prvič zapel uradno himno festivala. Ta je seveda v angleškem jeziku, saj jo bo, ko končno nastopi čas za Olimpijski festival Evropske mladine, poleg naših športnikov prepevalo tudi več tisoč udeležencev iz tujine.

  Emkej, Ljudski vrt, Maribor, šport, EYOF, EYOF2023, Državno prvenstvo v cestnem kolesarstvu, Tim Kores Kori, Kori, festival, Adam Jordan, Mihael Štajnar, Matevž Govekar, Luka Mezgec, Kristijan Koren, Filip Flisar, Muzičari
  Kori je obiskovalce zazibal v svežim olimpijskih ritmih.

  Kori je pesem napisal na podlagi pesmi Day-O (The Banana Song), ki je kot tradicionalna jamajška pesem zaslovela v 50. letih. Takrat je svojo verzijo pesmi o nakladanju banan v jamajških pristaniščih izdal Harry Belafonte. Kori je pesem, ki pripoveduje zgodbo trdega dela, preobrazil v športno himno, katere sporočilo ostaja precej podobno – vsi veliki športni dosežki so namreč trdno zasluženi. Ob sveži himni so obiskovalci olimpijski duh, ki bo kmalu obsedel naše mesto, veselo pozdravili z mahanjem z zastavicami.

  “Ker je šport velika stvar in vse pri športu se začne z mladino”

  Sledila je izjava ambasadorja festivala, Filipa Flisarja, ki je spregovoril o časti, ki ga je kot ambasadorja takšnega dogodka doletela. Najbolj strastni in spretni obiskovalci pod odrom so bili po nagovoru tudi nagrajeni z letečimi majicami festivala.

  Emkej, Ljudski vrt, Maribor, šport, EYOF, EYOF2023, Državno prvenstvo v cestnem kolesarstvu, Tim Kores Kori, Kori, festival, Adam Jordan, Mihael Štajnar, Matevž Govekar, Luka Mezgec, Kristijan Koren, Filip Flisar, Muzičari | Filip Flisar se je kot ambasador EYOF2023 spominjal svojih športnih časov …
  Emkej, Ljudski vrt, Maribor, šport, EYOF, EYOF2023, Državno prvenstvo v cestnem kolesarstvu, Tim Kores Kori, Kori, festival, Adam Jordan, Mihael Štajnar, Matevž Govekar, Luka Mezgec, Kristijan Koren, Filip Flisar, Muzičari | … in najspretnejše obiskovalce nagradil s festivalskimi majicami.

   In še zabava z najljubšim lokalnim reperjem, Emkejem

   Nato je oder zavzel Emkej s svojimi Muzičari. Obiskovalci so se festivalu v pozdrav lahko prepustili vrsti novejših hitov mariborskega reperja in številu pesmi, ki so že več let dobro znane vsakemu mlademu Mariborčanu.

   Emkej, Ljudski vrt, Maribor, šport, EYOF, EYOF2023, Državno prvenstvo v cestnem kolesarstvu, Tim Kores Kori, Kori, festival, Adam Jordan, Mihael Štajnar, Matevž Govekar, Luka Mezgec, Kristijan Koren, Filip Flisar, Muzičari
   Emkej je nastopil z Muzičari.

   Z zaključnimi mislimi “Mejte se radi, pa športajte čim več” je Emkej besedo predal direktorici festivala EYOF2023, Nataši Ritoniji, ki se je vsem zaslužnim zahvalila za izvedbo dogodka in dogajanja, ki prihaja, ter napovedala festival, kot ga Maribor še ni videl. Naslednje leto namreč pričakujemo okoli 10 tisoč obiskovalcev iz celotne celine. Evropa, pripravljeni smo!

   Sara VOCOVNIK
   Patrik KOCIPER
   ikona snemalec Nejc VEHOVEC

   Sara Vocovnik

   Novinarka

   Sorodni članki

   Back to top button