OkoljePotovanje

Med potovanji stanuješ v hostlu? Poglej, kako lahko zmanjšaš ogljični odtis

Potovanja po svetu puščajo ogljični odtis. Celotni turistični sektor je odgovoren za osemodstoten delež globalnih ogljikovih emisij. Obstaja kar nekaj načinov, kako zmanjšati svoj ogljični odtis na potovanju. Ena najpomembnejših odločitev za manjši ogljični odtis je izbira popotniškega sredstva. Na potovanju z avtobusom se v zrak spusti 13-krat manj CO2 kot pri potovanju z letalom. Te zanima, kako zmanjšati ogljični odtis s prenočevanjem v hostlih HI?

Kaj je ogljični odtis?

Ogljični odtis je količina izpustov ogljikovega dioksida (CO2) in drugih toplogrednih plinov, za katero je odgovoren posameznik ali podjetje oziroma organizacija. Svoj ogljični odtis lahko kompenziraš na različne načine. Eden izmed najbolj priljubljenih je podpora trajnostnih projektov.

Kakšno kampanjo za zmanjšanje ogljičnega odtisa ima Hostelling International?

Hostelling International se zaveda deleža turizma pri podnebnih spremembah, a hkrati verjame, da morata biti turistična industrija in popotnik v njej del pozitivne spremembe. Turizem ima moč, da gradi boljši svet. Zato se je HI že 2013 odločil za ustanovitev sklada za trajnostni razvoj, katerega glavni namen je zmanjšanje ogljičnega odtisa hostlov HI. Projekt poteka v sodelovanju z Myclimate.

S čim se ukvarja Myclimate?

To švicarsko podjetje se trudi za učinkovito varstvo okolja, tako na lokalni kot na globalni ravni. Njegova glavna dejavnost je kompenzacija izpustov CO2 skozi 144 projektov v 41 državah. V okviru teh projektov se s pomočjo sodelovanja z lokalnimi organizacijami ukvarja z zamenjavo fosilnih virov energije z obnovljivimi viri energije ter s pogozdovanjem.

Projekti varovanja podnebja izpolnjujejo najvišje standarde, ki dokazano ne le zmanjšujejo toplogredne pline na lokalni in regionalni ravni, ampak tudi pozitivno prispevajo k trajnostnemu razvoju. Podjetje ima tudi veliko izobraževalnih programov za otroke in mladino.

Kako kompenziraš preko Hostelling International?

Hostelling International ti v sodelovanju z Myclimate ponuja možnost kompenzacije emisij CO2, ki jih nabereš s prenočevanjem v katerem izmed hostlov HI. Vse, kar moraš narediti, je, da pri rezervaciji hostla na spletni strani www.hihostel.si izbereš »Customers Offset Their Overnights«. Vsi prispevki so namenjeni trem mednarodnim projektom, ki zagotavljajo nova delovna mesta, prispevajo k lokalni rasti in izboljšanemu zdravju. Tako je od leta 2012 bilo kompenziranih že več kot šest tisoč ton CO2.

Za kakšne mednarodne projekte gre?

Trenutno s kompenzacijo ogljika ob donaciji podpreš enega izmed treh projektov Myclimate. S prvim projektom želi podjetje izboljšati življenje lokalnega prebivalstva v Peruju. Gre za postavitev energetsko učinkovitih štedilnikov z dimniki iz lokalnih materialov. Stari dimniki namreč povzročajo gost dim v hiši, za njihovo delovanje pa se porabi veliko lesa, ki ga v okolici že močno primanjkuje.

S pomočjo dimnikov se dim odvaja iz hiše, kar pozitivno vpliva na zdravje prebivalcev in porabi se manj lesa. Za uspeh projekta je pomembno sprejetje v lokalni skupnosti, zato poteka usposabljanje prebivalcev za gradnjo in uporabo štedilnikov. Poučeni pa so tudi o vseh pozitivnih posledicah.

Cilj drugega projekta je zamenjava tradicionalnih peči na premog s pečmi na biomaso v treh provincah na Kitajskem. Kot biomaso se uporablja neporabljeno koruzo, kar pripomore k čistejšemu dimu, to pa koristi tako prebivalcem kot okolju.

Petdeset odstotkov vseh gospodinjstev na Kitajskem je še vedno odvisnih od trdnih goriv, kot sta les ali premog. Onesnažen zrak pa je kriv za več kot 420.000 prezgodnjih smrti letno samo na Kitajskem, zato so inovacije potrebne. Novi štedilniki so ne le koristni za zdravje, temveč se tudi privarčuje pri stroških, saj ni več treba kupovati dragega premoga.

ECO_Travelling__-_EKO_potovanje_-_Photo_by_Vanessa_Garcia_from_Pexels.jpg

Tretji projekt se odvija v Malaviju, kjer več kot devetdeset odstotkov gospodinjstev uporablja tradicionalne štedilnike, ki pa potrebujejo veliko drv. S projektom želi podjetje razširiti štiri vrste peči, ki so varčnejše, čistejše in varnejše.

Uporabljajo se posebni štedilniki za mesta in posebni za podeželje ter posebni za kuhanje v ustanovah, kot so šole in bolnišnice. Te peči porabijo do petdeset odstotkov manj drv od tradicionalnih peči in tako zmanjšajo čas, ki je namenjen pridobivanju novih drv. Drugi veliki porabnik drv v Malaviju so posebni hlevi, kjer se suši tobak, ki je največji izvozni izdelek. Myclimate je zato skupaj s partnerskimi organizacijami razvil varčnejši hlev, ki zmanjša porabo lesa za več kot šestdeset odstotkov. Vsi ti projekti ustvarjajo nova delovna mesta.

Še več trajnostnih projektov v hostlih HI

Od vsake donacije gre 0,10 funta tudi za podporo trajnostnih projektov v hostlih HI. Od leta 2013 hostli HI vsako leto prijavijo svoje projekte. Nato splošna javnost in predstavniki nacionalnih organizacij HI glasujejo za najboljšega. Do sedaj je glasovalo več kot 55.000 tisoč ljudi, ki so skupaj zbrali 16 projektov, ki inovativno prispevajo k zmanjšanju CO2 in trajnostnemu razvoju planeta. S temi projekti se letno kompenzira več kot 600 ton ogljikovega dioksida.

Projekti so zelo raznoliki. Leta 2017 je zmagal francoski hostel Auberge La Clusaz. Njegova ideja je bila zasnovati permakulturni zelenjavni vrt na visoki nadmorski višini. S svojim vrtom je tako postal prvi francoski mladinski hostel s stoodstotno ekološko in lokalno pridelano hrano s poudarkom na vegetarijanski prehrani. Postavljeni so bili še rastlinjaki in zasajena sadna drevesa. Največji ameriški mladinski hostel HI NYC je pridobil sredstva za postavitev kompostnika, ki organske odpadke spremeni v kompost, bogat s hranili, in to v samo 24 urah. Tako bo hostel kompostiral 50 odstotkov odpadkov.

Hostel Bettmar Eco Hostel, ki se nahaja v tipični kanarski hiši, je bil popolnoma prenovljen samo z uporabo recikliranih materialov. Leta 2016 je dobil glavno nagrado za namestitev sončnih kolektorjev na streho, ki pokriva osrednjo teraso. Pozornost je namenil še spodbujanju uporabe okolju prijaznih vozil.

Sedaj, ko poznaš te čudovite trajnostne projekte tudi ti, ne pozabi nameniti trajnostne donacije ob naslednji rezervaciji hostla. In ne pozabi, člani imate 10-odstoten popust.

PZS
PZS

Sorodni članki

Back to top button