Potovanje

10 izletov, ki jih moraš nujno doživeti v Avstriji

Avstrija leži na presečišču vzhodne in zahodne Evrope. Alpska dežela slovi po svoji čudoviti gorski pokrajini in slikovitih stavbah, ki so dediščina cesarske preteklosti. Potovanje po Avstriji tako ponuja potovanje po gorskih cestah in čez številne prelaze v ljubke male vasice in velika mogočna mesta. Daleč naokoli pa slovijo avstrijska smučarska središča. Potovanje v Avstrijo je nekaj posebnega in spodaj te čaka seznam najlepših krajev v tej alpski deželi ter nekaj odličnih popotniških nasvetov za raziskovanje.

1. Pojdi na Dunaj

Dunaj, največje avstrijsko mesto, je preprosto vredno ogleda. Na ogled čakajo številne znamenitosti, od palač do majhnih ulic. Vse to je oder za dunajsko kulturo, ki se razkriva pred našimi očmi.

Ena največjih dunajskih znamenitosti je palača nekdanjih cesarjev, palača Schönbrunn. Oglej si jo s posebnim izletom, ki je del GetYourGuide Originals in za katerega dobiš povračilo denarja, če ti vodenje ni všeč. Tvoj vodič bo lokalni prebivalec, ki ima zgodovino dvorca v malem prstu. Predstavil ti bo notranjost dvorca in njegove mogočne vrtove.

Skozi Dunaj teče modra Donava, zato si privošči ogled z ladjico, ki te popelje po zgodovinskem in modernem delu. Po kanalu zapluješ mimo pomembnih stavb, kot so stolp Uniqa, televizijski stolp in slavni nebotičnik Ringturm. Priporočam še raziskovanje dvorca Belvedere, ki vsebuje najpomembnejša dela avstrijske umetnosti od srednjega veka do danes. Več o tem, kaj si ogledati med potovanjem po Dunaju, si preberi v naslednjem članku.

2. Prehodi Innsbruck

Innsbruck leži sredi dramatične alpske pokrajine, ki je gonilo avstrijskega turizma. Razišči staro mestno jedro, ki je polno starih zgradb in ljubkih kavarn. V središču mesta je palača Hofburg, ki je pravi dragulj. Nedaleč stran od mesta je renesančni grad Ambras. V gradu je slavna španska dvorana, ki gosti mnoge koncerte. Ena največjih znamenitosti je še Hofkirche, ki je dom čudovite renesančne grobnice cesarja Maksimiljana I. Z žičnico Nordkette se popelji do največjega avstrijskega naravnega parka, ki ne razočara s čudovitimi razgledi. Tu se nahajajo znana smučišča in skakalnica Bergisel.

Razišči kristal v vseh njegovih vidikih v muzeju Swarovski Crystal Worlds v Wattensu. Pred tabo se bo odkrilo milijon kristalov v različnih dimenzijah. Tu je tudi Crystal Cloud, ki je sestavljen iz 80.000 kristalov. Kavarna in restavracija ob vrtovih ponujata čudovit razgled na okoliško pokrajino. Za konec pa še obišči največjo Swarovskijevo trgovino na svetu.

3. Doživi Salzburg

Kot rezidenca knezov nadškofov je bil Salzburg duhovno središče že od prvih dni krščanstva v Evropi. Škofje so v Salzburg pripeljali največje umetnike in arhitekte tistega časa, da so zgradili cerkve, rezidence in samostane. Danes je Salzburg eden izmed najlepših avstrijskih krajev.

Kupi kartico Salzburg, saj ti z njo pripada brezplačen dostop do vseh muzejev v Salzburgu in okolici. Pripada ti še brezplačni javni prevoz, kamor spadata tudi gondola Untersberg in izlet z impresivno panoramsko ladjo. Vključuje tudi popuste pri številnih drugih aktivnostih, kot so koncerti in gledališke predstave. Priporočam ti sprehod po romantičnem starem delu mesta s trgovskimi hišami, ozkimi srednjeveškimi ulicami in arkadnimi dvorišči, ki jih je zabavno raziskovati.

Staro mesto začni raziskovati na trgu Residenzplatz, kjer se nahaja baročna palača. Obišči še samostan sv. Petra, ki je impresivno grobišče, s treh strani obdano z arkadami in družinskimi grobnicami iz 17. stoletja. Povzpni se na dvorec Hohensalzburg visoko nad mestom. Uživaj v čudovitem panoramskem razgledu na mesto in okoliške gore. Nato se podaj na ogled 900 let starega grajskega kompleksa. Čudovite so Knezove dvorane, ki se uvrščajo med najbolje ohranjene posvetne zgradbe gotskega obdobja. Mesto je znano tudi kot rojstno mesto Wolfganga Amadeusa Mozarta.

4. Razišči Hallstatt

Avstrija je znana po čudovitih vasicah, ki se skrivajo visoko v gorah ali pa so posejane ob obalah jezer. Hallstatt je zagotovo ena izmed njih. Ima čudovito lokacijo med Halštatskim jezerom in mogočnim masivom Dachstein. Tu se ti zdi, kot da se hiše držijo gora. Vas je znana po proizvodnji soli, ki so jo tu pridobivali že v prazgodovini. Skupaj z okoliško pokrajino je pod Unescovo zaščito.

Izlet_v_Hallstatt_-_Trip_to_Hallstatt_-_Photo_by_Sorasak_on_Unsplash.jpg

 

Splača se podati do vasice v okviru enodnevnega izleta iz Salzburga. Pot je čudovita, saj te popelje skozi številne male vasice, ki ti razkrijejo gorsko dušo. Po prihodu v Hallstatt se najprej podaj visoko nad vasico, na razgledno ploščad Skywalk. Nato te čaka odhod do najstarejših rudnikov soli na svetu. Največja znamenitost je kostnica Beinhaus, ki ponuja zanimiv vpogled v vsakdanje življenje. Na vožnji nazaj v Salzburg si ogledaš še jezero Gosau, kjer uživaš v razgledu na gorovje Dachstein.

5. Občuduj opatijo Melk

Opatija Melk je ena najbolj znanih benediktinskih samostanov na svetu. Današnja baročna zgradba je bila zgrajena na začetku 18. stoletja. Razprostira se okoli sedmih dvorišč. Osrednji del kompleksa je knjižnica s 16.000 zvezki. Stavbo krasi stropna freska Paula Trogerja. V tej sobi je italijanski pisatelj Umberto Eco črpal navdih za svoj roman Ime vrtnice. V opatiji se nahajajo grobnice svetega Kolomana iz Stockeraua in posmrtni ostanki več članov hiše Babenberžanov, prve avstrijske vladajoče dinastije. Opatija Melk je simbol doline Wachau in njenih strmih terasastih vinogradov s pogledom na Donavo. V dolini pridelujejo najboljša bela avstrijska vina.

6. Povzpni se po gorski cesti okoli Velikega Kleka (Grossglockner)

Gorska cesta ob vznožju najvišje avstrijske gore te popelje iz Brucka do Heiligenbluta. Cesta je bila zgrajena med letoma 1930 in 1935 po trasi stare rimske ceste. Je ena najveličastnejših gorskih cest v Evropi. Potovanje po njej te popelje skozi veličastne predele Visokih Tur, mimo ledenika, ki hitro izginja. Nujno moraš obiskati kočo Franca Jožefa na 2422 metrih nadmorske višine, ki ponuja neverjeten razgled na okolico. V centru za obiskovalce se nauči več o zgodovini območja. Nad celotno potjo bedi Veliki Klek s svojo prepoznavno obliko. Gora je visoka 3798 metrov.

Grossglockner_-_Photo_by_Eugene_Krasnaok_on_Unsplash.jpg

7. Športaj v Arlbergu

Mala tirolska vasica Arlberg je pravo avstrijsko športno alpsko središče. Posebej je priljubljena pozimi, ko se tu odpre velikansko smučišče, veliko kar 305 kilometrov. V muzeju v vasi se lahko naučiš veliko o razvoju smučarskega turizma v teh krajih. Okoli vasi se nahajajo zasneženi hribi in strme stene, ki kar vabijo k izletom. Posebej lepo je tu v božičnem času.

8. Odkrij zgodovino gore Ostrovica

V Avstriji obišči še čudovite gradove. Na Koroškem se na skali, ki se dviga približno 160 metrov nad dolino, razprostira veličasten grad Ostrovica, najpomembnejši srednjeveški avstrijski grad. Grad je bil prvič omenjen leta 860, leta 1570 pa so ga povečali zaradi turške nevarnosti. Strma dostopna cesta do gradu se vije skozi 14 obrambnih vrat do čudovitega arkadnega dvorišča, kjer stoji kapelica s stenskimi in stropnimi poslikavami iz leta 1570. Petnajst minut vožnje stran se ob prostranem Vrbskem jezeru nahaja Celovec. Tu priporočam spanje v hostlu v bližini jezera in univerze. V hostlu se lahko tudi dobro naješ, saj ponuja kosila in večerje. Člani HI imate desetodstoten popust.

9. Sprosti se ob jezeru Zell

Avstrijska smučarska središča mednarodne ravni, neokrnjene modre vode jezera Zell in slikovite salzburške gore uvrščajo Zell med enega najlepših krajev v Avstriji, ki jih je treba obiskati. Kolesarjenje ob zasanjanem jezeru ali plavanje v njegovi modri vodi sta le dve posebni doživetji v teh krajih. Nate pa čakajo še številne pohodniške poti in vasice z zanimivimi cerkvicami. Romanska cerkev sv. Hipolita ima značilen stolp, ki so ga dodali v 15. stoletju. Za smučarske navdušence je v bližini znano smučišče Kaprun.

10. Izgubi se v domu ledenih velikanov Eisriesenwelt

Spektakularni Svet ledenih velikanov, ki se nahaja na zahodnem robu gorovja Tennengebirge, je največji sistem ledenih jam na svetu. Jame je v terciarju izklesala podzemna reka. Odkrili so jih leta 1879, za javnost pa so jih odprli leta 1912. Dolge so več kot 42 kilometrov. Pod zemljo se nahaja masivna ledena Posseltova dvorana z impresivnimi ledenimi formacijami, kot je grad Hymir, in poledicami. Kamnite stopnice vodijo do ledenih vrat, spektakularne 1775 metrov visoke ledene stene in do velike ledene palače. Vodeni ogledi trajajo dve uri, zato si vzemi dovolj časa za raziskovanje. Jama je odprta vsako leto od 1. maja do 26. oktobra.

PZS
Arhiv DOSTOP.si; PZS

Sorodni članki

Back to top button