Izobraževanje

Zavod PIP – brezplačna pravna pomoč #1

Zavod PIP izvaja pravno svetovanje na področju varstva človekovih pravic, civilnega prava, statusnega prava, prava varstva potrošnikov, upravnega prava, delovnega prava, prava socialne varnosti, kazenskega prava in prekrškov ter na drugih področjih, kjer je pravno varstvo potrebno.

Vprašanje

Pozdravljeni, konec oktobra se mi izteče najem za stanovanje, ker sem uspel diplomirati julija in sem zato odpovedal najemno pogodbo. Zanima me, ali je možno, da mi najemodajalec ne bo želel vrniti varščine, ko zapustim stanovanje? Hvala vam.

Lp, Luka, študent PeF

Odgovor

Spoštovani!

Če se je v pogodbi določila varščina in so se hkrati določili pogoji, kdaj se ta vrne in kdaj ne (recimo ob morebitnih poškodbah stanovanja), je treba pogledati v pogodbi opis stanovanja in predvsem, kako je bila opravljena predaja stanovanja.

Podroben zapisnik ob predaji stanovanja vam tukaj omogoča primerjavo stanja, ali je poškodba obstajala že v času predaje. Hkrati pa je seveda treba presoditi, ali sploh gre za poškodbo ali gre za posledico normalne uporabe.

Če torej nastopi v pogodbi določen pogoj, za katerega ste se strinjali, da se zaradi njega varščina ne vrne, lahko najemodajalec seveda tako postopa.

Lep pozdrav!

Zavod PIP


Vprašanje

Pozdravljeni!

Lani mi je najemodajalec dal najemno pogodbo za slabo leto dni, ker je vedel, da mi za dlje časa ne sme dati, ker nima energetske izkaznice. Sedaj mi ponuja aneks za podaljšanje najema. Bo takšno najemno razmerje sploh veljavno?

Hvala, Jure S.

Odgovor

Spoštovani!

Res je, energetske izkaznice lastniku oz. najemodajalcu ni treba predložiti, če gre za oddajo v najem za obdobje, krajše od enega leta. Če se ta določba krši, predvideva Energetski zakon za posameznike kazen – globo v višini 300 evrov. Najem bi v primeru aneksa bil daljši od enega leta. Ker pa tukaj ne gre za eno izmed bistvenih sestavin najemne pogodbe, kot jih določa Stanovanjski zakon, do presoje veljavnosti pogodbe sploh ne pride; najemna pogodba je seveda veljavna.

Lep pozdrav!

 

ikona pisec Zavod PIP
ikona fotograf Pexels

Študentje Univerze v Mariboru se lahko na Zavodu PIP naročijo na brezplačno pravno svetovanje ne glede na pogoje Zakona o brezplačni pravni pomoči. Brezplačno pravno svetovanje vam omogoča Študentska organizacija Univerze v Mariboru.

Zavod PIP, PIP,

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button