Kultura

AFS Študent z modno revijo vse od Mure pa do Trsta

AFS Študent praznuje 60 let delovanja. Ob praznovanju pripravljajo serijo dogodkov, s katerimi bodo praznovali čudovita leta plodnega ustvarjanja. Prva se je v petkovem deževnem večeru odvila modna revija, ki nas je z raznolikimi oblačili v Pokrajinskem muzeju Maribor popeljala vse od Mure pa do Trsta.

AFS Študent praznuje 60 let delovanja. Z modno revijo so pričeli s serijo dogodkov, ki bodo plesalce, godce in seveda njihove privržence in navdušence vodili do slavnostnega koncerta ob visokem jubileju.

Danes AFS Študent šteje več kot 100 članov in so prejemniki številnih prestižnih domačih in tujih priznanj. Med njimi sta Zlata plaketa Zveze kulturnih organizacij Maribor in Zlata Maroltova plaketa za folklorno dejavnost, najvišje priznanje za folklorno dejavnost v Sloveniji.

Skupino krasi več kot 100 kosov rekonstruiranih oblačil iz različnih obdobij in iz različnih pokrajin. Modno revijo so pripravili v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Maribor. Ob tem so ponosno najavili, da bodo v prihodnjih letih sodelovanje z muzejem še okrepili s projektom Mariborske zgodbe. V projektu bodo predstavili utrinke družabnega življenja v mestu skozi čas.

AFS Študent, folklora, folklorniki, modna revija, Pokrajinski muzej Maribor, 60 let
Potovali smo vse od Mure pa do Trsta.

Modna revija kontrastov

Modno revijo so plesalci ob spremljavi ubranih godcev AFS Študent pričeli s pregovorno nedolžno belo barvo. V prvem izhodu smo lahko opazovali spodnje perilo in oblačila iz pokrajine, ki vsaj v svojem imenu nosi barvo bela, čeprav smo v kostumih videli tudi druge, živahnejše barve.

Če so v prvem izhodu kraljevali kostumi iz Bele Krajine, smo se v drugem preselili v Mozirsko dolino in Posočje. V vseh kontrastih smo plavali med najrazličnejšimi tkaninami, vse od lana pa do svile. Opazovali smo različne dolžine kril, od najkrajših do najdaljših in opazovali kontraste med delovnimi in prazničnimi oblačili. V tretjem izhodu smo s folklorniki zavili še na skranji zahod, v okolico Trsta in slovensko Istro s kostumi, ki so jih v preteklih letih spretno in natančno dopolnili.

AFS Študent, folklora, folklorniki, modna revija, Pokrajinski muzej Maribor, 60 let
Za še bolj pristno potovanje po vseh koncih Slovenije so poskrbeli godci AFS Študent.

V večeru smo se z oblačili preselili še v dolenjske konce in spoznavali tekstilno kulturo med Muro in Dravo v začetku 19. stoletja.

In kam smo s folklorniki šli na koncu? Prav nikamor. Ostali smo v Mariboru in v zadnjem izhodu občudovali oblačila iz našega mesta.

Raziskava, sestanki, izdelava in ponos

Oblačila, ki smo jih lahko občudovali so sestavljena iz številnih plasti. Plesalke lahko za to, da se oblečejo in uredijo, porabijo tudi dobro uro, plesalci pa so po navadi urejeni nekoliko prej.

Sama izdelava kostumov pa po besedah oblikovalk Vlaste Ćopić in Andreje Stržinar včasih traja neskončno dolgo. Oblikovalki z AFS Študent sodelujeta že več let, med pogovorom pa sta povedali, da je sodelovanje vselej lepo in predvsem profesionalno. “Če bi si mislili, da bomo na sestankih kdaj gotovi po pol ure, se potem zgodi, da se samo o barvi gumba pogovarjamo dve uri,” so se skupaj s Sašem Kranjcem nasmihali spominom ob ustvarjanju in raziskovanju oblačilne kulture.

AFS Študent, folklora, folklorniki, modna revija, Pokrajinski muzej Maribor, 60 let
Spominom na skupno ustvarjanje so se nasmejali Vlasta Ćopić, Andreja Stržinar in Saša Kranjec.

V izdelavo vsakega koščka oblačila je vloženih nešteto ur (ročnega) dela, potu, raziskav, materialov, sestankov, nemalo kletvic in misli ‘kaj je meni tega treba’. Ko pa kostum zaživi in v vsej svoji popolnosti zasije na plesalcu, so vse ure dela in trpljenja pozabljene, so si bili enotni.

AFS Študent bo v prihajajočih tednih še s petimi dogodki obeležil visok jubilej ustvarjanja, plesanja in igranja. Ob tej priložnosti nas vabijo, da na prihajajočih dogodkih praznujemo skupaj z njimi.

Rebeka MIKŠA
Marcel VRBNJAK
ikona snemalec Žan SENIČAR

Rebeka Mikša

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button