Kultura

Celovečerni koncert AFS Študent je predstavil fragmente folklore

V soboto, 27. maja, je v Slovenskem narodnem gledališču Maribor potekal 59. celovečerni koncert Akademske folklorne skupine Študent. Dvorano so zapolnili številni ljubitelji slovenske narodne glasbe, ki skupino že vrsto let spremljajo. Koncert je nosil naslov Fragmenti in je, kakor so dejali člani skupine, predstavljal le delček njihove zgodovine, sedanjosti in poslanstva.

AFS Študent deluje od leta 1964. Skupina že od svojega začetka širi tradicijo Slovenskih pokrajin in je, skozi čas, postala tudi svetovno poznana. Folkloro zato poznajo v različnih državah sveta. Izjemno ponosni so na svoja priznanja, ki so jih prijeli tako v domači Sloveniji, kot tudi v tujini.

Člani AFS Študent so otroci, mladi in tudi starejši. Gre za 6 plesnih skupin, ki želijo svoje folklorno znanje deliti z drugimi. Seveda pa je cilj folklore prav predstavitev slovenskih pokrajin ter njihove tradicije.

Na sobotnem nastopu smo lahko videli več kot 90 plesalcev, pevcev in glasbenikov. Na koncertu so se povezale vse skupine: otroška, mladinska, 3 študentske, veteranska ter glasbena.

Glasbena zasedba Akademske folklorne skupine.

Minuta molka v počastitev nedavno preminulemu Ramovšu

Pred koncertom AFS Študent smo bili priča aktivnemu pripravljanju članov na nastop, ki je sledil le nekaj minut pozneje. Urejanje kostumov, čiščenje glasbil, fotografiranje in objemi so se v zaodrju vrstili eden za drugim. Tik pred nastopom so člani skupine sklenili roke in jih dvignili v zrak. Za tem je sledila zatemnitev dvorane.

Fragmenti so se pričeli z minuto molka namenjenega Mirku Ramovšu. Predstava se je nato nadaljevala z glasbeno zasedbo in petjem. Odigrali, odpeli in odplesali so 10 pesmi, ki so izhajale iz različnih predelov Slovenije.

Nastop je predstavljal tudi otroške igre. Tako smo lahko skozi pesem Srečali smo mravljico spoznali igrivost otrok. Med pesmijo Mamica so štruklje pekli so članice skupine v rokah nosile lesene žlice, med plesom Rdeče ličke, črne oči pa so se plesalke in plesalci prepletali in plesali z robčki.

Bili smo priča številnim plesom v dvoje, seveda pa so instrumenti, violina, harmonika, piščal in trobenta, omogočili pravo doživetje ljudskosti.

Člani so pred nastopom sklenili roke in oblikovali “rožico”.

Za konec še pogled v zgodovino

Pred koncem koncerta, se je kot del programa predvajal tudi video. Videli smo lahko stare folklorne posnetke in nastope AFS Študent. Tako so dobro prikazali tradicijo folklore, ki se gradi že vse od leta 1964 naprej.

Iva KNEZ
Dejan ZVONAR
ikona snemalec Žan SENIČAR

Iva Knez

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button